Дивовижний плід айви багатий смак і аромат, завдяки чому чудово поєднується не тільки з солодкими стравами, але і з стравами з м'яса. Як приготувати святковий м'ясо з айвою ми розповімо в цій статті.
М'ясо, тушковане з айвою
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 3 зубчики; оливкова олія - 1/4 ст.; м'ясо (свинина, яловичина) - 1 кг; сіль, перець; вода - 3 ст.; томатне пюре - 1 ст.; айва - 2 шт.; лимонний сік - 1/4 ст.; картопля - 2 шт. Приготування Цибулю нарізаємо великими півкільцями і обсмажуємо в казані на великій кількості оливкової олії. Як тільки цибуля стане золотистою, додаємо до нього подрібнений часник і смажимо все ще 20-30 секунд. М'ясо очистити від жил і плівок, промиваємо та нарізаємо крупною соломкою. Викладаємо м'ясо в казан і обсмажуємо до тих пір, поки воно не схопиться. Солимо і перчимо страву.
Заливаємо вміст казана водою і додаємо томатне пюре, або пасту. Відразу ж доповнюємо страву шматочками айви і картоплі, вливаємо лимонний сік. Тушкуємо м'ясо з айвою в казані, накривши кришкою, 1 год на малому вогні.
По цьому рецепту м'ясо з айвою можна приготувати і в мультиварці, для цього підготовлені овочі і м'ясо обсмажуємо в режимі «Смаження», або «Випічка», а після додавання води перемикаємося на «Гасіння» на 15 години. Готову страву залишаємо потомитися в «Підігріві» 20 хвилин, і відразу ж подаємо до столу.
М'ясо з айвою і чорносливом
Інгредієнти: айва - 4 шт.; виноградний сік - 1 1/2 ст.; яблучний сік - 1 1/2 ст.; лимонна цедра - 1 ч. ложка; оливкова олія - 2 ст. ложки; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; розмарин - 1 гілочка; цибулю-шалот - 1 шт.; чорнослив - 1 жменя; свиняча вирізка - 1 кг; яблука - 3 шт.; сіль, перець. Приготування У сотейник кладемо нарізану айву і заливаємо її соком яблука, винограду і одного лимона, додаємо цедру і доводимо вміст сотейника до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо айву ще 20-30 хвилин до м'якості. Як тільки плоди пом'якшуватися, знімаємо кришку і знову збільшуємо вогонь для того, щоб рідина випарувалася до 1/2 склянки. Прибираємо сотейник з вогню.
У мисці змішуємо оливкова олія, гірчицю , розмарин і нарізану цибулю. Свинячу вирізку кладемо на лист для випічки і покриваємо отриманим маринадом. Посипаємо м'ясо сіллю і перцем і випікаємо 20 хвилин при 200 градусах. Дістаємо лист з духовки і викладаємо на нього яблука і чорнослив . Повертаємо блюдо в духовку на 15 хвилин при 180 градусах.
Напівготове м'ясо поливаємо айвовим соком з сотейника і викладаємо самі плоди на деко. М'ясо з айвою має потомитися в духовці ще 20 хвилин при 160 градусах, після чого залишаємо його відпочити на 15 хвилин, і подаємо до столу.
М'ясо з айвою в горщику
Інгредієнти: оливкова олія - 4 ст. ложки; червоний цибуля - 2 шт.; часник - 3 зубчики; айва - 2 шт.; яловичина - 2 кг; томати - 400 г; томатна паста - 2 ст. ложки; лавровий лист - 2 шт.; червоне вино - 1 келих. Приготування Часник і цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо в горщику, або сотейнику близько 5-7 хвилин. Туди ж відправляємо і нарізану айву, яку
після зарум'янювання лука смажимо 5-7 хвилин, до м'якості. Яловичину (м'якоть) нарізаємо великими кубиками і також кладемо в наш горщик, смажимо її 8-10 хвилин до зарум'янювання і додаємо томати, пасту, лавровий лист, трохи солі і пера. Заливаємо вміст горщика водою так, щоб покрити інгредієнти, додаємо вино і відправляємо все гаситися в духовці при 150 градусах 2 години.
Подавати готову страву можна як окремо, з зажаристим тостом, прикрасивши свіжою зеленню, так і з гарніром у вигляді вареного рису, пасти, або сочевиці. Ароматна і солодка страва ідеально підійде як до святкового, так і буденного столу.