Рис і свиняче м'ясо - продукти цілком гармонійно поєднуються. Різні рецепти страв з неодмінною присутністю свинини і рису зустрічаються в кулінарних традиціях багатьох країн і народів. Звичайно, потрібні і деякі інші інгредієнти, в конкретних варіантах страв вони різні, це можуть бути овочі, іноді фрукти (в тому числі, і сухофрукти), ароматні трави і різні спеції.
Можна дуже по-різному смачно приготувати рис зі свининою та овочами, ось, наприклад, нескладний рецепт з общебалканских кулінарних традицій.
Рецепт рису зі свининою
Інгредієнти: свиняче м'ясо не дуже жирне (окіст, лопатка, шия) - близько 600 г; рис - близько 300 м; цибуля ріпчаста - 1шт.; перець солодкий різних кольорів або червоний - 2 шт.; мелені спеції - за вашим смаком (можна використовувати готові суміші); мелена паприка - 1-2 ч. ложки; томат-паста - 2 ст. ложки; часник - 3-5 зубчиків; зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кінза і інші, тільки не кріп); олія рослинна. Приготування В окремій мисці заливаємо рис окропом, через 10 хвилин зливаємо воду і ретельно промиваємо рис холодною проточною водою.
Готувати краще в казані або товстостінному сотейнику, зійде і глибока сковорода.
Обсмажуємо на рослинному маслі на середньому вогні дрібно нарізану цибулю до зміни відтінку. Додаємо м'ясо, нарізане невеликими шматочками (як на плов або трохи більше). Зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом під кришкою протягом 30 хвилин, періодично помішуючи і подбавляя води, при необхідності. Додаємо солодкий перець, томат-пасту, паприку, спеції і промитий рис. Трохи додаємо сіль. Заливаємо все водою так, щоб перекривала на 1-15 пальця. Перемішуємо лише 1 раз, не більше.
Прикриваємо кришкою і варимо на малому вогні до готовності, тобто, поки не випарується рідина (для цього добре зробити в рисі поглиблення і помістити в них шматочки часнику, так само, як при приготуванні плову). Вже готову свинину з рисом можна потримати в гарячій духовці без кришки ще протягом 20 хвилин при самій малій температурі - так смак цієї страви стане ще більш цікавим.
Подаємо із зеленню.
Якщо виключити зі складу цієї страви томат-пасту (а, може, і червоний солодкий перець, втім, перець необов'язково), можна додати шматочки свіжої айви і різні сухофрукти потроху (родзинки, чорнослив , курагу). Сухофрукти, звичайно, слід спочатку пропарити в окропі і видалити кісточки чорносливу. Рис зі свининою, айвою і сухофруктами теж виходить дуже смачно.
З напоїв до страв можна подати світлі вина (столові або міцні), ракію або палинку.