Незважаючи на те, що зима бідна асортиментом овочів і фруктів, єдиний урожай, який радує в холодну пору року - це урожай хурми. Спілі й соковиті плоди, безумовно, смачні і самі по собі, але мало хто знає, що на основі хурми можна приготувати величезну кількість прекрасних страв. У цій статті ми розповімо вам про смачних стравах з хурми, і про те, як їх приготувати.
Салат з хурми з цикорієм Інгредієнти: цибулю-шалот - 1 шт.; апельсиновий сік - 2 1/4 ст. ложки; винний оцет - 1 ст. ложка; мед - 1 ч. ложка; сіль, перець; горіхове масло - 1/4 ст.; рослинна олія - 1/4 ст.; крес-салат - 2 пучка; цикорій - 4 головки; волоські горіхи - 1/2 ст.; хурма - 2-3 шт.; козячий сир - 120 р. Приготування Цибулю-шалот нарізаємо максимально дрібно, після чого додаємо його до суміші апельсинового соку , оцту, меду, солі і перцю. У результаті повинна вийти гладка емульсія, яка і послужить нашій заправкою.
Цикорій розбираємо на окремі листки і кладемо в салатник разом з крес-салатом. Перемішуємо зелень пальцями, додаємо грубо подрібнені горіхи. Тепер настає черга хурми, яку необхідно нарізати часточками і покласти поверх цикорію і салату. Вінчає салат з хурмою шматочки козячого сиру і, само собою, наша цитрусова заправка.
Желе з хурми з медом
Інгредієнти: хурма - 2 шт.; мед - 2 ст. ложки; вода - 100 мл; желатин - 1 пакетик (20 г). Приготування Воду розігріваємо до теплої, і замочуємо в ній желатин. Перемішуємо желатин до повного розчинення. Плоди хурми очищаємо від насіння і шкірки і пюрируем за допомогою блендера або м'ясорубки. Пюре змішуємо з желатиновим розчином. Готову масу розливаємо по склянках і поставити застигати в холодильник на 15-2 години.
Сендвічі з хурмою і прошутто Інгредієнти: зерновий хліб - 4 скибочки; рукола - 1 пучок; діжонська гірчиця - 2 ст. ложки; прошутто - 4 шматочка; хурма - 1 шт.; сир «Брі» - 50-70 р. Приготування Рецепт цієї страви з хурми елементарно простий і швидкий! Хліб (2 нижніх скибочки) змащуємо зерновий дижонской гірчицею і покриваємо парою скибочок шинки прошутто. Хурму нарізаємо кільцями і викладаємо поверх шинки. Верхні скибочки покриваємо м'яким сиром «Брі» і з'єднуємо обидві частини сендвіча.
У сковороду наливаємо трохи рослинного, або кладемо шматочок вершкового масла й обсмажуємо наш сендвіч з обох боків до рум'яності і до тих пір, поки сир не розплавиться. Подаємо сендвіч до столу відразу ж зі сковороди.
Пудинг з хурмою і білим шоколадом Інгредієнти: хурма - 3 шт.; цедра 1 лимона; сік 1/2 лимона; цукор - 1 ст.; вершкове масло; здобна булочка - 10 шматків; мелена кориця - 1 ч. ложка; мускатний горіх - 1/2 ч. ложки; білий шоколад - 170 г; молоко - 2 ст.; яйця - 3 шт. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Хурму очищаємо від шкірки і насіння, а потім збиваємо блендерів в однорідне пюре. Кладемо пюре в сотейник, додаємо лимонну цедру, сік 1/2 ст. цукру. Ставимо все на вогонь і варимо на повільному вогні до повного розчинення цукру.
Форму для випікання змащуємо маслом і посипаємо невеликою кількістю цукру. Шматочки хліба викладаємо у змащену форму, посипаємо корицею і мускатним горіхом.
В іншому сотейнику змішати 1/2 ст. цукру, шматочки білого шоколаду і молоко. Помішуючи, варимо шоколадно-молочну суміш на малому вогні до тих пір, поки шоколад не розтане.
Яйця збиваємо в невеликій мисці, після чого тонкою цівкою вливаємо до них тепле молоко, не перестаючи помішувати. Туди ж і вливаємо суміш з пюре з хурми. Готову масу виливаємо поверх хлібної основи, повністю покриваючи її. Випікаємо пудинг близько 35 хвилин.