Корисні і смачні брокколі можна не тільки варити і обсмажувати з овочами. Класичні англійські запіканки з брокколі гаряче улюблені по всьому світу, так що настав час і вам спробувати приготувати це оригінальне блюдо у себе вдома.
Запіканка з куркою, брокколі та сиром
Інгредієнти: суцвіття брокколі - 400 г; відварене куряче філе; вершки - 1 ст.; молоко - 1/3 ст.; сир «Чеддер» - 1/2 ст.; вершкове масло - 1 ст. ложка; хлібна паніровка - 2 ст. ложки; борошно - 1 ст. ложка. Приготування У сотейнику розтоплюємо масло й обсмажуємо на ньому борошно. Змішуємо молоко з вершками і, постійно помішуючи борошняну суміш, вливаємо їх в сотейник. Варимо соус до загусання, приправляємо сіллю і перцем за смаком, наприкінці готування додаємо в соус тертий сир.
Брокколі бланшируем і викладаємо на деко для запікання. Разом з брокколі кладемо розібрану на волокна відварну курячу грудку. Заливаємо все вершковим соусом і посипаємо хлібної паніровкою. Запікаємо страву при 220 градусах 20 хвилин.
Запіканка з брокколі з фаршем
Інгредієнти: картопля - 4 шт.; яловичий фарш - 500 г; броколі - 300 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; вершки - 1 ст.; молоко - 1/2 ст.; тертий твердий сир - 100 р. Приготування Змішуємо вершки, молоко і сир разом. Ставимо суміш на плиту і варимо до повного розплавлення сиру. Цибулю нарізаємо і обсмажуємо до прозорості. Додаємо до цибулі фарш, трохи солі і перцю. Смажимо до готовності.
Брокколі бланшируем. Картоплю розрізаємо навпіл і запікаємо до повної готовності, без фольги. На дно форми для запікання кладемо шар картоплі, потім м'ясний фарш і в кінці брокколі. Заливаємо блюдо підготовленим соусом. Картопляна запіканка з брокколі буде готова через 20 хвилин проведених в духовці при 200 градусах.
Запіканка з капусти броколі і сиру в мультиварці
Інгредієнти: суцвіття брокколі - 300 г; яйця - 5 шт.; вершки - 300 мл; сир - 300 г; сіль, перець. Приготування Брокколі бланшируем і подрібнюємо за допомогою блендера. Яйця, сир і вершки також закладаємо в чашу блендера і збиваємо до однорідності. В вершкову масу додаємо сіль і перець за смаком. Змішуємо брокколі з сиром і вершками і виливаємо готову масу в змащену маслом чашу мультиварки. Випікаємо блюдо 15-20 хвилин в режимі «Випічка».
Запіканка з макаронів з брокколі
Інгредієнти: макарони (спіральки) 300 г; вершкове масло - 60 г; борошно - 1/4 ст.; молоко - 450 мл; оливкова олія - 2 ст. ложки; копчений бекон - 4 смужки; лавровий лист - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; брокколі - 1 головка; цукіні - 2 шт.; тертий твердий сир - 1 1/2 ст.; хлібна паніровка; сіль, перець. Приготування Вершкове масло розтоплюємо і обсмажуємо на ньому борошно 1-2 хвилини. Заливаємо обсмажене борошно з молоком і ретельно все вимішуємо, щоб не утворилося грудок. Кладемо в соус, лавровий лист, варимо до загустіння. Як тільки соус придбає необхідну густоту, додаємо в нього тертий сир, а потім, при необхідності, трохи солі і перцю. Відварюємо пасту до готовності, воду зливаємо.
У сковороді розігріваємо оливкову олію. Бекон ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо до золотистого кольору разом з подрібненим
ріпчастою цибулею і часником.
Брокколі розламуємо на суцвіття, цукіні натираємо на дрібній тертці. Кладемо овочі в глибоку тарілку, накриваємо плівкою і готуємо до м'якості в мікрохвильовій печі. Готові овочі розминаємо на більш дрібні шматочки за допомогою вилки і перекладаємо їх в блюдо для запікання.
Разом з цукіні і капустою в блюдо відправляється відварена паста та засмажка з бекону, цибулі і часнику. Всі інгредієнти заливаємо соусом (не забудьте дістати лавровий лист!) і посипаємо залишками сиру і хлібної паніровкою. Запікаємо 20 хвилин при 180 градусах.