Кулінарній культурі багатьох країн і традицій відомі рецепти різних страв з таким світоглядом поєднанням як рис і гриби. Ця комбінація цілком гармонійна, а тому усталена і досить популярна. Особливо цікаві страви з рису і грибів для віруючих і вегетаріанців.
Гриби, звичайно ж, можна використовувати самі різні: білі, підберезники, підосичники, сироїжки, свинушки, опеньки і багато інших, але більш безпечні гриби, зібрані в екологічно чистих місцях або вирощені штучно (для жителів великих міст це більш актуально). Є чимало варіантів, як приготувати рис з грибами, більшість з них досить нескладні.
Рецепт рису з грибами
Інгредієнти: рис - близько 300 м; гриби свіжі (білі, гливи, печериці) - близько 500 м (звичайно, можна використовувати і сушені заготовлені заздалегідь гриби, тоді треба їх попередньо замочити у воді на деякий час); цибуля ріпчаста - 2 шт. середнього розміру; олія рослинна; часник - 1-2 зубчики; свіжа зелень; спеції сухі мелені (можна обійтися меленим чорним перцем). Приготування Відваримо промитий рис до готовності без розмішування і зіллємо воду. Можна і промити кип'яченою водою, а потім відкинути на сито. Очищену цибулю дрібно наріжемо і обсмажимо до легкого золотистого відтінку. Гриби, нарізані досить дрібно (але не занадто), можна додати в сковороду з цибулею і обсмажувати, а потім тушкувати до готовності з додаванням спецій, помішуючи, або обсмажити і згасити в окремій сковороді.
Змішаємо цибульно-грибну суміш з рисом. Трохи додаємо сіль і подаємо з рубаними зеленню і часником. Можна використовувати цю страву в якості начинки для голубців , пирогів і пиріжків.
Якщо до вас несподівано прийшли гості, можна на швидку руку приготувати салат з рисом , грибами і сиром, використовуючи готові консервовані гриби, мариновані або солоні.
Салат з грибами і рисом і сиром
Інгредієнти: зварений рис - близько 300 м; гриби мариновані - 250-300 г; сир твердий - 150-200 г; оливки без кісточок - 1 банка; олія оливкова; часник (можна маринований, а можна свіжий); сік лимона; зелень свіжа. Приготування Подрібнити до потрібного розміру всі інгредієнти і змішаємо в салатниці з рисом. Поллємо всі сумішшю оливкової олії з лимонним соком. Прикрасимо зеленню.
Не всі і не завжди бажають вегетарианствовать або постити. У цих випадках можна готувати рис з куркою, грибами і овочами.
Рис з грибами і куркою
Інгредієнти: куряче філе або стегна, гомілки (можна з кісточками) - близько 600 г; гриби свіжі (гливи, печериці або білі) - 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; перець червоний солодкий - 1-2 шт.; рис зварений - близько 300-400 г; спеції сухі мелені; часник; масло рослинне або курячий жир; зелень свіжа різна. Приготування Куряче м'ясо наріжемо або порубаємо на шматки зручного для їжі розміру. Очищений цибулю і моркву, нарізані дрібно, обсмажимо на олії в казані, сотейнику або глибокій сковороді. Додамо шматки курки і будемо гасити до зміни кольору. Готуємо, прикривши кришкою
помішуючи, при необхідності підливаючи води протягом 20 хвилин. Додаємо нарізані не занадто дрібно гриби і солодкий перець. Можна додати грам 200 молодої стручкової квасолі (якщо вона заморожена, то за 10-15 хвилин до готовності). Тушкуємо ще протягом 20 хвилин з додаванням спецій. Рис відварюємо окремо і зливаємо воду. Змішуємо рис і тушковану з овочами курку. Присипаємо рубаною зеленню і часником.
Можна приготувати рис з грибами і в мультиварці. Послідовність дій така ж, як при звичайному приготуванні. Режими і час приготування слід обирати і встановлювати відповідно з інструкцією до конкретного девайсу.