Рис - один з найбільш універсальних продуктів, чудово поєднується з будь-якими видами м'яса і риби. Можна подати відварний рис до м'ясних або рибних котлет як гарнір, а можна приготувати котлети з рисом. Такі котлети чудово підійдуть для повсякденного меню в якості одного з страв сімейного обіду або вечері.
Рецепт котлет з рисом і фаршем
рис - 1 склянка; м'ясний фарш - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце куряче - 1-2 шт.; спеції сухі мелені; трохи пшеничного борошна; масло або жир; зелень різна свіжа. Приготування Рис ретельно промиємо холодною проточною водою і проваримо протягом 8-12 хвилин (залежить від сорту рису), не перемішуючи. Зайву воду зіллємо. Рис повинен бути трохи не доварили. Поки рис остигає, подрібнюємо очищену цибулину будь-яким зручним способом (ніж, комбайн, м'ясорубка). Змішуємо фарш, цибулю, яйце і рис. Додаємо спеції за власним смаком (у принципі, можна обійтися чорним меленим перцем), трохи додаємо сіль. Консистенцію фаршу коригуємо борошном. Мокрими руками формуємо котлети.
Можна обсмажити їх на сковороді з обох сторін. Ще краще приготувати такі котлети на пару або запекти в духовій шафі. Намазуємо жиром форму, викладаємо котлети і запікаємо протягом близько 25-30 хвилин. Зрозуміло, більш здорові способи термічної обробки краще. Котлети з рисом можна подати без гарніру, а ось зелень не завадить. Добре також приготувати якийсь овочевий салат.
Можна приготувати курячі котлети з рисом. Всі пропорції такі ж, як в рецепті, наведеному вище, тільки потрібно приготувати фарш з курячого м'яса. Котлети з курячого фаршу краще формуються і виходять ще більш легкими.
Рибні котлети з рисом
Інгредієнти: рис - 1 склянка; риба (наприклад, минтай, хек, тріска або інша) - 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце куряче - 1-2 шт.; спеції сухі мелені; трохи пшеничного борошна; масло або жир; зелень свіжа. Приготування Відваримо промитий рис протягом 8-12 хвилин, зіллємо воду. Нехай рис остигає під кришкою. Рибу і цибулю пропускаємо через м'ясорубку. Змішуємо рис з рибним фаршем і яйцями. Приправляємо спеціями і трохи додаємо сіль. Додаємо трохи борошна. Формуємо рибні котлети мокрими руками. Тепер можна відварити на пару, запекти або обсмажити. А можна обсмажити дрібно нарізану цибулю і додати томатної пасти, трохи води. Можна тушкувати трохи обсмажені котлетки в цій суміші - вийде смачно.