Голубці - страва смачна, ситна та поживна чудово підходить як для столу урочисто-ритуальних подій і свят, так і для повсякденного сімейного меню, але кілька клопітка в приготуванні.
Як подумаєш про те, що треба спочатку підготувати начинку (а це кілька операцій: чистити, подрібнювати, обсмажувати), потім розібрати качан капусти на листя, запарити їх в окропі, потім згортати з цих листів голубці, а потім акуратно укласти їх в каструлю, залити гарячою водою і варити до готовності.
А ще готові голубці, для приготування яких були використані капустяні листи (на відміну від тих, для яких були використані виноградні), демонструють відому тенденцію каверзного властивості: розгортатися, можна сказати, практично мимовільно при перекладанні з каструлі на тарілку. А ще вони інколи розгортаються при їжі.
Загалом, всі ці моменти, які оформлюються в думки бажає покуштувати голубців, але не хоче морочитися особливо з приготуванням їжі, призводять до чудових ідей альтернативних рецептів.
Непогана альтернатива - «ліниві» голубці на сковороді, рецепт простий і невигадливий. Розповімо, як смажити, а точніше, тушкувати голубці в сковороді.
Голубці, тушковані на сковороді
Інгредієнти: фарш м'ясний (краще змішаний з м'яса різних тварин) - близько 600 г; капуста білокачанна - близько 400-500 г; цибуля - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; масло або жир (свинячий або курячий, наприклад); рис варений розсипчастий - 1 чашка місткістю 150-200 мл; томат-паста - 1-2 ст. ложки; сухі мелені спеції; зелень свіжа різна; сметана; часник; гострий червоний перець. Приготування Наріжемо лук чверть кільцями, моркву - дрібною соломкою або натремо на крупній тертці. Нашинкуем капусту. Непогано б трохи пом'яти руками, злегка присолити і залити окропом, щоб вийшов сік, який може давати характерну гірчинку, втім, це необов'язково. Якщо ми не випускаємо цей етап, тримаємо нашатковану капусту в окропі 5 хвилин, а потім її відкидаємо на друшляк, промиваємо і злегка віджимаємо.
Цибулю і моркву злегка обсмажуємо в сковороді до приємного золотистого відтінку. Додаємо м'ясний фарш і спеції. Зменшуємо вогонь і тушкуємо, періодично помішуючи, протягом 5-8 хвилин. Тепер додаємо капусту і тушкуємо все разом ще протягом 15 хвилин (при необхідності можна долити трохи води). В самому кінці процесу додаємо готовий рис і рубану зелень. Перемішуємо і готуємо всі разом ще пару хвилин. Можна додати 1-2 столові ложки томату, але цей компонент є обов'язковим. Ось і все - просто, як все геніальне.
Сметану приправляємо продавлений через ручний прес часником і червоним гострим перцем (цей соус подаємо окремо).
Можна дещо ускладнити рецепт - вийде трохи цікавіше.
Рецепт лінивих голубців на сковороді
Приготування Дотримуємося пропорції, тільки капусту шаткуємо спочатку дрібно. До списку інгредієнтів додаємо 1-2 курячих яйця, ще знадобиться трохи борошна.
Після того як ми приготували «кашу» з усіх інгредієнтів на сковорідці, остуджуємо її до тої міри,
щоб можна було маніпулювати руками. Додаємо яйця, перемішуємо і формуємо з получившейся «каші» щось на зразок шніцелів або котлет довгастої форми.
Ці відносно «ліниві голубці» можна посмажити на сковороді, так і запекти в духовій шафі. Попередньо, звичайно ж, змащуємо жиром або маслом вогнетривку форму (або лист). Чи можна застелити дно промасленим пекарської папером, а потім викласти, так би язикати, голубцовие котлети зверху. Запікаємо при температурі близько 180-200 градусів за С протягом 20-25 хвилин. Подаємо зі сметанним соусом .