Котлети можна готувати не тільки з м'яса, риби або овочів, але і з горіхів. Таке вишукане блюдо як пісні горіхові котлети особливо оцінять вегетаріанці різних толків, що постяться і просто гурмани. Постити можна по-різному і різною мірою, тому слід зауважити, що додавання такого продукту як сир все ж таки дуже бажано. Виробництво сиру з молока не загрожує життю живих істот, а котлети з них вийдуть, безумовно, смачніше.
Розповімо, як приготувати котлети з волоських горіхів, хоча, звичайно ж, ви можете використовувати і деякі інші види горіхів, наприклад, лісові або арахіс (який горіхом, строго кажучи, не є).
Рецепт горіхових котлет
Інгредієнти: ядра волоських горіхів або арахісу - 1 склянка; картопля - 2-3 шт. середнього розміру; хлібний м'якуш - 200-300 р; трохи молока або води; сир твердий (необов'язково) - близько 100-150 г; кунжут (необов'язково) - 1 ст. ложка; часник - 1-2 зубчики; спеції сухі мелені (можна використовувати різні готові суміші без глутамату, солі і консервантів, наприклад, каррі або хмелі-сунелі); зелень різна свіжа; олія для обсмажування рослинне або топлене вершкове; сухарі панірувальні. Приготування Злегка прожарюємо ядра горіхів на сухій сковороді. Арахіс треба очистити від лушпиння і обсмажувати декілька довше, ніж ядра волоських горіхів. Розмелюємо горіхи в млинку, необов'язково до стану борошна, краще до стану дрібної крупи типу манки, тоді фаршу вийде цікава текстура. Хлібний м'якуш замочуємо у воді, а краще - молоці, потім злегка його віджимаємо і розминаємо (виделкою або в блендері).
Картопля варимо в мундирі», охолодити холодною водою, очистити від шкірки і розминаємо виделкою. Сир натираємо на середній тертці. Всі інгредієнти змішуємо в мисці. Трохи підсолюємо. Додаємо кунжут, спеції і продавлений часник.
Далі у нас є два варіанти. Оскільки всі підготовлені інгредієнти можна вживати в їжу без обсмажування (як ми пам'ятаємо,
цей вид термічної обробки, м'яко кажучи, некорисний), ми можемо додати трохи розтопленого вершкового масла в миску і ретельно все змішати. Сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях . А краще - в горіховій борошні і, не обсмажуючи, викласти на сервірувальне блюдо, оформивши зеленню.
Ну, якщо хочете, можна і обсмажити з обох сторін на сковороді в маслі, або запекти в духовій шафі протягом 20-25 хвилин при температурі близько 200 градусів за С. Особливо це має сенс, якщо ви вирішили не постити і додали в котлетний фарш яйце.