Гречка по-купецькому - це ні що інше, як проста гречана крупа приготовлена з додаванням обсмаженого м'яса і/або овочів в компанії з ароматною підливою, або відварена з додаванням томатного соусу . Просте, ситне і смачне блюдо ми навчимося готувати разом з допомогою рецептів цієї статті.
Гречка з м'ясом по-купецькому
Інгредієнти: свинина - 400 г; гречана крупа - 1 склянка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; лавровий лист - 2 шт.; часник - 2 зубчики; сіль, перець - за смаком; томатна паста -1 ст. ложка; рослинне масло. Приготування Моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо. Розігріваємо в сковороді олію і пасеруємо на ньому овочі до м'якості. Свинину ріжемо кубиками і смажимо до напівготовності на окремій сковороді. Як тільки цибуля і морква почнуть стає м'яким - додаємо пасерування в сковороду з м'ясом у доповнюємо всі подрібненим часником. Як тільки часник пустить аромат, додаємо на сковороду попередньо промиту гречану крупу. В 2 склянках теплої води розвести томатну пасту, додаємо до неї трохи солі і перцю, а після заливаємо отриманою рідиною вміст сковороди. Кладемо лавровий лист і накриваємо все кришкою.
Готуємо гречку по-купецькому зі свининою на малому вогні до тих пір, поки вона не вбере всю вологу. Готове блюдо повинне постояти 5-7 хвилин під кришкою перед подачею, після чого гречка готова до подачі на стіл.
Гречка по купецькому з фаршем
Інгредієнти: гречана крупа -1 ст.; фарш (свинина+яловичина) - 350 г; морква - 1 шт.; томати у власному соку - 1 банка; цибуля ріпчаста -1 шт; часник - 2 зубчики; рослинна олія; яловичий бульйон - 2 ст. Приготування Перед тим, як приготувати греку по-купецькому, крупу необхідно перебрати і промити. Промиту гречку висипаємо на сковороду з рослинним маслом і повністю підсушуємо. Паралельно, на іншій сковороді обсмажуємо дрібно нарізану цибулю і терту моркву. Як тільки овочі будуть готові наполовину змішуємо їх з фаршем і смажимо ще кілька хвилин. Тепер заливаємо все томатами у власному соку , додаємо трохи води, нарізаний часник, лавровий лист, сіль і перець. Готовим соусом заливаємо гречку і додатково доливаємо яловичий бульйон. Накриваємо гречку кришкою і варимо на малому вогні до повного вбирання вологи.
Гречку по-купецькому можна приготувати і в духовці в горщиках, для цього заливаємо крупу соусом і бульйоном, заповнюючи горщики десь на 2/3 після чого ставимо горщики в холодну духовку і з урахуванням процесу нагрівання до 200 градусів гречка має пробути в духовці близько 40 хвилин.
Гречка по-купецькому з куркою і грибами
Інгредієнти: гречана крупа - 1 склянка; куряче філе - 1 шт.; морква -1 шт; цибуля ріпчаста -1 шт; томатна паста - 2 ст. ложки; зелень - за смаком; суміш спецій для курки - 1 ч. ложка; гриби - 400 р; рослинна олія; сіль, перець. Приготування Куряче філе нарізаємо великими кубиками і натираємо сумішшю спецій для курки. Також додаємо трохи олії. Поки курка маринується, займемося овочами і грибами. Цибулю подрібнюємо, моркву тремо на крупній тертці і пасеруємо овочі
до м'якості на рослинному маслі. Додаємо до овочів нарізані гриби і томатну пасту. Обсмажуємо все до випаровування вологи з грибів і змішуємо з куркою. Коли м'ясо буде наполовину готове, всипаємо гречану крупу і заливаємо все водою. Накриваємо посуд кришкою і варимо гречку до повного вбирання вологи.
Готову страву не слід подавати до столу відразу ж, почекайте 5-7 хвилин, щоб гречка настоялася, додайте трохи свіжої зелені і вже тоді розкладайте страву по тарілках.