Приготування жульєна у горщиках, а не в маломірних кокотницях - це свого роду відновлення історичної справедливості. Бо прародителькою цього популярного на наших теренах страви є зовсім не французька кухня. До речі, слово «жульєн» в перекладі з французької означає лише спосіб нарізання овочів тонкою соломкою. На початку минулого століття для додання паризького лиску в численних трактирах і рестораціях Російської імперії так стали іменувати традиційні запечені в сметані гриби. Природно, їх готували і подавали в горщиках. Так що наші сьогоднішні рецепти лише повернення до добре забутого старому.
Як приготувати жульєн з горбуші в горщиках?
Інгредієнти: філе горбуші - 500 г; вершки (жирність 10 %) - 05 склянки; борошно - 2 ст. ложки; сир твердий - 100 г; цибуля - 1 шт.; лимон - 05 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Рибу збризкуємо лимонним соком і залишаємо промаринуватися хвилин на 15. А тим часом дрібно ріжемо і обсмажуємо до легкої рум'яного кольору цибулю. Додаємо до нього горбушу і смажимо хвилин 5 а потім вливаємо вершки. Коли вони трохи прогріються, вводимо борошно і гарненько перемішуємо. Солимо, перчимо. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Розкладаємо рибку в соусі по 2-м порційним горщикам. Присипаємо зверху тертим сиром, накриваємо кришечками і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Через 10 хвилин кришечки знімаємо і даємо підрум'яниться сирній скоринці.
Рецепт жульєна з грибами і куркою в горщиках
Інгредієнти: філе куряче - 500 г; печериці (свіжі) - 500 г; цибуля - 2 шт.; сир твердий - 150 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Для соусу:
молоко - 2/3 ст.; вершки (жирність 10%) - 2/3 ст.; сметана - 2 ст. ложки; борошно - 2 ст. ложки. Приготування Попередньо відварене в підсоленій воді куряче філе ріжемо невеликими шматочками. Розкришений кубиками цибулю обсмажуємо на сковорідці до прозорості, потім додаємо нарізані пластинками печериці і тушкуємо, поки не випарується вся виділилася рідина. Додаємо куряче м'ясо, перемішуємо і прибираємо вогонь до мінімуму.
Окремо готуємо соус. На сухій сковороді пару хвилин прожарюємо борошно. У блендері добре збиваємо молоко, вершки і сметану. Вводимо обсмажене борошно і ще раз все вимішуємо, до однорідності. Виливаємо цей соус в сковороду до курки з грибами і трохи прогріваємо.
Потім розкладаємо по горщикам (цей рецепт розрахований на 4 порції). Присипаємо зверху тертим сиром і відправляємо на півгодини запікатися в розігріту до 180 градусів духовку. Подаємо до столу грибний жульєн з куркою прямо в горщиках. З запалі з жару так страва виглядає куди більш апетитно, ніж якщо ви почнете розкладати його по тарілках.
Як зробити жульєн з картоплею в горщиках?
Інгредієнти: картопля - 10 шт.; печериці - 500 г; цибуля - 3 шт.; сир твердий - 200 г; майонез - 100 г; кріп, петрушка - 1 пучок; олія - за смаком; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Картоплю чистимо, нарізаємо тонкими пелюстками і злегка обсмажуємо на сковорідці.
Окремо смажимо гриби з цибулею до золотистого кольору. Не забуваємо посолити і поперчити. Викладаємо в горщики шарами: спочатку картоплю, потім гриби і знову картоплю. Майонез розвести водою в пропорції 1:1 додаємо спеції на свій розсуд і заливаємо цим «соусом» наші горщики.
Закриваємо їх кришечками, і відправляємо нудитися на півгодини в духовку, розігріту до 220 градусів. Приблизно за 7 хвилин до готовності посипаємо горщики тертим сиром і чекаємо, поки утвориться рум'яна сирна скоринка. Готові жульєни в горщиках прикрашаємо свіжою зеленню.