Голубці - смачна, ситна та поживна страва, добре підходить для сімейних трапез у вихідні дні, а також для меню урочисто-ритуальних подій.
Звичайно голубці подають з різними соусами, в тому числі, з сметанним соусом .
Рецепт голубців в сметанному соусі
Розповімо, як приготувати це чудове блюдо (слід зауважити, що його можна готувати без м'яса, замість рису використовувати перловку або навіть гречку).
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 качан і капустяне листя, підготовлені заздалегідь (можна придбати на ринку); м'ясний фарш змішаний - близько 600 г; рис варений - 1-2 склянки; цибуля ріпчаста - 2 шт.; морква - 1 шт.; зелень свіжа різна; часник - 2-3 зубчики; сухі спеції різні; олія для обсмажування; сметана-150-200 мл Приготування Капусту розбираємо на листя і запарюємо окропом. Тримаємо деякий час і зливаємо воду. Якщо листя не стали достатньо м'якими, процедуру повторюємо. Жорсткі частини листя (ближче до качані) відрізаємо.
Готуємо начинку. На сковороді обсмажуємо або пасеруємо дрібно нарізану цибулю і моркву, натерту на середній тертці. Додаємо спеції і м'ясний фарш. Обсмажуємо все разом, перемішуючи лопаткою, до зміни кольору фаршу. Можна просто змішати цибульно-морквяну пасеровку з сирим фаршем. Додаємо дрібно посічену зелень і перемішуємо. На край кожного капустяного листа викладаємо довгастий грудочку фаршу і загортаємо голубець на манер конвертика (як млинець з начинкою).
Голубці закладаємо в сотейник. Заливаємо гарячою водою з чайника. Води повинно бути достатньо, але вона не повинна закривати голубці повністю - лише до половини або на 2/3. Варимо голубці на слабкому вогні протягом 30-40 хвилин (при необхідності можна трохи підлити води, але гарячої). Викладаємо на сервірувальне блюдо.
Готуємо соус. Товчений або продавлений через ручний прес часник змішуємо зі сметаною і приправляємо спеціями. Соус не кип'ятимо, інакше він втратить більшу частину корисних властивостей і змінить текстуру. Соус подаємо окремо.
Голубці під сметанним соусом, безумовно, сподобаються вашим друзям і домашнім.
Голубці в томатно-сметанному соусі готуються точно так само, як і в попередньому рецепті (див. вище), тільки до певної кількості сметани додайте 1-2 столові ложки томат-пасти. Не кип'ятіть соус, вибирайте томат-пасту без консервантів (без оцту, олії, солі і
хімічних добавок), томат - сам по собі чудовий консервант.
«Ліниві» голубці зі сметанним соусом
Якщо вам не хочеться возитися і лінь, що називається, крутити голубці, можна приготувати «ліниві» голубці зі сметанним соусом. Пропорції практично ті ж (див. вище), тільки капусти менше.
Приготування У сковороді обсмажуємо цибулю і моркву, потім додаємо м'ясний фарш і нашатковану капусту. Тушкуємо все разом близько 15-20 хвилин. Соус подаємо окремо.