Найчастіше під словом «солянка» мається на увазі гаряче перше блюдо з дивовижно насиченим смаком, наявністю солоних або квашених овочів, великою кількістю м'ясних продуктів, приготованим на бульйоні. Але існує ще й така солянка , яка відноситься до других страв і представляємо собою своєрідне рагу з овочів, обов'язковими компонентами якого є солоні огірки і квашена капуста, з додаванням рибних або м'ясних продуктів. Давайте розглянемо з вами сьогодні кілька варіантів приготування солянки, а ви виберіть для себе найбільш підходящий.
Рецепт солянки з квашеною капустою
Інгредієнти: квашена капуста - 1 кг; м'ясні продукти - 200 г; м'ясний бульйон - 1 ст.; солоні огірки - 2 шт.; цибулина - 2 т.; пшеничне борошно - 1 ст. ложка; томатне пюре - 3 ст. ложки; масло рослинне - 3 ст. ложки; каперси - 1 ст. ложка. Приготування Для приготування солянки квашену капусту промиваємо, кладемо в каструлю, додаємо столову ложку масла, вливаємо м'ясний бульйон, накриваємо кришкою і тушкуємо 40 хвилин. Окремо пасеруємо подрібнену цибулю, додаємо томатне пюре, оцет, всипаємо цукор, сіль, кидаємо лавровий листочок, перець і обсмажуємо приблизно 10 хвилин. Потім перекладаємо обжарку в каструлю і, коли капуста буде готова, додаємо масло і кип'ятимо.
М'ясні продукти нарізаємо маленькими скибочками, злегка підсмажуємо, додаємо нарізані огірочки, каперси, вливаємо трохи бульйону, накриваємо кришкою і тушкуємо кілька хвилин. Тепер викладаємо до капусти приготоване м'ясо з гарніром, заливаємо бульйоном, посипаємо сухарями, прогріваємо хвилин 10 і знімаємо з плити. При подачі на стіл прикрашаємо солянку гілками зелені, маслинами або брусницею.
Рибна солянка з квашеною капустою
Інгредієнти: морська риба - 300 г; часник - 3 зубчики; картопля - 4 шт.; морква - 1 шт.; цибулина - 1 шт.; перець горошком - 5 шт.; квашена капуста - 400 г; вершки - 150 мл; насіння кропу - 1 ч. ложка; спеції; олія рослинна. Приготування Цибулю, картоплю і моркву чистимо, нарізаємо кубиками і обсмажуємо окремо на сковороді в рослинному маслечко. На інший сковроде тушкуємо квашену капусту, викладаємо насіння кропу і кидаємо трохи цукру. При смаженні овочі трохи підсолюємо. Морську рибу розморожуємо, нарізаємо шматочками і рівномірним шаром викладаємо на картоплю. Солимо, перчимо, посипаємо за смаком коріандром. Зверху викладаємо квашену капусту, потім покриваємо шаром смаженої цибулі і завершуємо блюдо рум'яної морквою. Заливаємо все це вершками, закриваємо кришкою і тушкуємо солянку на повільному вогні 20 хвилин.
Солянка з квашеної капусти з сосискою
Інгредієнти: квашена капуста - 500 г; цибулина - 1 шт.; морква - 1 т.; томатна паста - 2 ст. ложки; сосиски - 300 г; оцет - 2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; олія рослинна. Приготування Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно шаткуємо. Моркву чистимо, промиваємо, обсушуємо, натираємо на дрібній терочке. У глибокій сковороді розігріваємо масло, викладаємо овочі і
обсмажуємо 3 хвилини до золотистого кольору. Цим часом сосиски нарізаємо, додаємо до цибулі і моркви і трохи обсмажуємо.
Квашену капусту викладаємо на друшляк, промиваємо під проточною водою і додаємо в сковороду. Коли капуста прогріється, доливаємо трохи гарячої води, накриваємо кришкою і трохи протушиваем. Через 10 хвилин додаємо в страва томатну пасту, вливаємо оцет і цукор, ретельно перемішуємо вміст і готуємо під кришкою. Як тільки сковороди випарується вся рідина, знімаємо страву з вогню і розкладаємо по тарілках.