Картопля в горщиках - досить ситне і комплексне друге блюдо, яке чудово підійде для повсякденного вечері або святкового обіду.
Баранина в горщиках з картоплею
Інгредієнти: бараняча лопатка - 900 г; картопля - 5 шт.; чорнослив - 12 шт.; цибулина - 2 шт.; олія рослинна; свіжа зелень; спеції. Приготування Баранину промиваємо, обсушуємо, відокремлюємо м'якоть від кісток, кладемо кістка в каструлю, заливаємо водою і варимо 40 хвилин. Лук очищаємо і шаткуємо півкільцями. Часник подрібнюємо, а картопля рубаємо середніми кубиками. Чорнослив промиваємо і розрізаємо навпіл.
На добре розігріту сковороду наливаємо трохи масла, обсмажуємо м'ясні шматочки до рум'яної скориночки і перекладаємо їх на тарілку. У сковороду доливаємо трохи олії, висипаємо цибулю, трохи підсолюємо його і пасеруємо 5 хвилин, до м'якості.
Тепер беремо керамічні горщики і розкладаємо всі підготовлені інгредієнти. На дно укладаємо м'ясо, солимо і перчимо його. Зверху покриваємо шаром картоплі, посипаємо часничком, підсолюємо. Потім укладаємо чорнослив і цибулька. Вливаємо в горщики м'ясний бульйон , закриваємо кришками і ставимо в розігріту духовку приблизно на 2 години.
Картопля з грибами в горщиках
Інгредієнти: картопля - 1 кг; цибулина - 3 шт.; печериці - 300 г; вершки - 250 мл; сир - 150 г; спеції; мелений імбир; мускатний горіх і коріандр. Приготування У горщик кладемо нарізану кружечками картоплю, зверху викладаємо порубаний півкільцями цибулю і гриби. В окремому посуді змішуємо вершки, сіль і прянощі. Цією сумішшю заливаємо вміст кожного горщика і ставимо їх у попередньо розігріту духовку приблизно на 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності посипаємо блюдо тертим сиром і залишаємо без кришки в духовці до утворення рум'яної скоринки.
Горщики з фаршем і картоплею
Інгредієнти: картопля - 10 шт.; фарш м'ясний - 300 г; сирок плавлений - 2 шт.; молоко - 15 склянки; болгарський перець - 1 шт. Приготування Відварений до напівготовності картоплю обсмажуємо на сковороді і викладаємо в гірочки. Потім покриваємо шаром м'ясного фаршу, кладемо подрібнений кубиками болгарський перчик, приправляємо спеціями і кидаємо шматочок плавленого сиру. Заливаємо картоплю молоком і ставимо горщики на 20-25 хвилин у духовку.
Тріска в горщику з картоплею
Інгредієнти: картопля - 5 шт.; філе тріски - 500 г; цибулина - 1 шт.; сметана - 300 мл; зелень; сир - 100 г; спеції. Приготування Філе тріски нарізаємо шматочками, викладаємо в горщики, посипаємо сіллю і спеціями. Цибулю шаткуємо кільцями і відправляємо до риби. Картопля подрібнюємо кружечками і викладаємо наступним шаром. Заправляємо кожен горщик з картоплею сметаною і ставимо в духовку на 40 хвилин. Перед подачею на стіл посипаємо блюдо тертим сиром і свіжою зеленню.
Картопля з куркою в горщиках
Інгредієнти: курка - 300 г; картопля - 6 шт.; цибулина - 2 шт.; морква - 2 шт.; майонез - за смаком; масло вершкове спеції. Приготування Куряче філе, стегенця або крильця нарубаем на невеликі шматочки і обсмажуємо на сковороді. Окремо пессируем нашатковану півкільцями цибулю. Картоплю чистимо і розрізаємо кубиками, моркву натираємо на крупній тертці, змішуємо з картоплею і солимо за смаком.
У керамічний горщик викладаємо шарами: спочатку обсмажену цибулю, потім курку і шар картоплі з морквою. Зверху поливаємо залишками масла зі сковороди, змащуємо майонезом і кладемо шматочок вершкового масла. Заливаємо майже до верху холодною водою, накриваємо кришкою і готуємо в духовці приблизно 1 годину.