Для домашнього ситного обіду у вихідні дні добре запекти картоплю з м'ясом в духовці. Яке м'ясо обрати, це вже справа смаку, проте слід зауважити, що яловичина запікається довше, ніж свинина або баранина. У будь-якому випадку, краще вибирати свіже або охолоджене м'ясо молодих тварин (минулий передпродажний ветеринарний контроль).
Запечена в духовці картопля з м'ясом і грибами під сиром
Інгредієнти: м'ясо свиняче (шия) - близько 600 г; картопля невеликий довгастий - 9-12 шт.; гриби (гливи, білі або печериці, краще, вирощені штучно) - близько 300 м; сир твердий (Голландський або Російський) - 150-170 г; вершки молочні натуральні середньої або високої жирності - близько 130-150 мл; масло вершкове натуральне (топлене) - близько 50-70 г; сухі мелені спеції - за вашим смаком; трохи смальцю або шматочок сала; свіжа зелень різна (петрушка, базилік, кінза та ін); часник - 2-3 зубчики. Приготування Якщо картопля молода, то моєму його ретельно, обсушуємо, але не чистимо. Картопля минулого врожаю очищаємо від шкірки. Розрізаємо кожну картоплину уздовж хрест-на-хрест (повинно вийти 4 красивих скибочки). М'ясо нарізаємо шматочками, зручними для їжі, але не занадто дрібно, так само і гриби. Починаємо розігрівати духовку.
Вогнетривку форму рясно змащуємо смальцем або топленим маслом (або шматочком сала, тоді форму треба трохи підігріти). Викладаємо в неї м'ясо, картопля та гриби упереміш.
Приготуємо соус-заливку. Вершки трохи нагріваємо, розтоплюємо в них масло, приправляємо спеціями. Можна додати зовсім небагато готової гірчиці . Рівномірно поливаємо продукти у формі заливкою і перемішуємо. Накриваємо кришку формою або затягуємо фольгою і запаковуємо. Поміщаємо в розігріту духовку і запікаємо протягом приблизно 1 години. Рубаємо дрібно зелень і часник. Виймаємо форму з духовки, знімаємо кришку або фольгу і рівномірно посипаємо спочатку зеленню і часником, а зверху тертим сиром. Повертаємо форму (без кришки) в остигаючу духовку хвилини на 2-3. Домашній сир повинен лише злегка подплавиться, але не потекти. Розрізаємо готову страву на порції і за допомогою лопатки викладаємо на порційні тарілки. Подаємо з легким світлим столовим вином.
Якщо замість свинини використовуєте баранину, продовжіть час запікання хвилин на 20 якщо яловичину, то на 30 і збільште кількість і жирність заливки. До темного м'яса, зрозуміло, можна подавати темне вино.
Картопля, фарширована м'ясом в духовці
Інгредієнти: картопля середньо-великий довгастої форми - по 2-3 шт. на порцію; м'ясний фарш змішаний; часник; цибуля; куряче яйце; спеції сухі мелені; сир твердий; зелень свіжа різна; шматочок сала для змащування форми. Приготування Фарш, звичайно ж, краще використовувати домашній, самостійно зроблений за допомогою м'ясорубки або з м'яса, порізаного ножем вручну (так виходить значно соковитіше і смачніше).
У м'ясний фарш додамо сильно подрібнену цибулю, часник, сухі мелені спеції яйце (необов'язковий компонент). Можна додати у фарш трохи густих вершків або розтопленого вершкового масла. Якщо фарш вийшов занадто водянистий, відкоригуйте густоту борошном або крохмалем.
Кожен бульба картоплі (якщо молода, то неочищений) розрізаємо навпіл уздовж. Робимо поглиблення в кожній половинці (це зручно робити за допомогою спеціального овочевого ножа). Вийшли ніби човники. Заповнюємо їх начинкою і виставляємо на змащений жиром деко (або форму). Запікаємо в духовій шафі протягом 45-60 хвилин. Присипаємо тертим сиром. Подаємо, оформивши зеленню.