Котлети (з фаршу) м'ясні, рибні, овочеві, грибні або змішані можна готувати з додаванням манної крупи. Включення цього інгредієнта в склад фаршу покращує його структуру. Крім того, до такої страви можна готувати і не подавати гарнір, оскільки манка вже в складі. І ще, манна крупа непогано підходить для панірування.
Рецепт печінкових котлет з манкою
Інгредієнти: печінка (будь-яка, наприклад, куряча + вирощувати індичат або свиняча) - близько 400 м; манна крупа - близько 1 склянки + для обвалювання; сухі спеції мелені; яйце куряче - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; зелень свіжа різна; масло рослинне або свинячий смалець. Приготування Печінка наріжемо шматками, промиємо і відкинемо на друшляк. Разом з очищеним цибулею пропустимо печінку через м'ясорубку. Додамо яйце, спеції і манку. Розігріваємо масло або жир на сковороді, формуємо котлети і обсмажуємо з обох боків до красивого коричнево-золотистого відтінку. Зменшуємо вогонь і ще трохи смажимо, прикривши кришкою. Можна, звичайно, запекти їх в духовці протягом 40 хвилин) або проварити на пару (20-25 хвилин). Готові котлети подаємо з яким-небудь соусом, оформивши зеленню. Можна подати зі столовим вином.
Рецепт цибульно-морквяних котлет з манкою зацікавить тих, хто постить і вегетаріанців різного спрямування.
Морквяні котлети з цибулею і манкою
Інгредієнти: морква - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; манна крупа - 05-1 стакан + для обвалювання; спеції сухі мелені; масло рослинне або топлене вершкове натуральне; зелень свіжа різна. Приготування Очищену моркву тремо на середній або дрібній тертці. Очищену цибулю подрібнюємо будь-яким способом, але щоб максимально дрібно (блендер, ніж, м'ясорубка). Додаємо спеції і манку. Обвалюємо і обсмажуємо з обох сторін, зменшуємо вогонь і ще деякий час тушкуємо під кришкою. Ну, або знову ж варимо на пару. Подаємо морквяні котлети , оформивши зеленню, з вершковим соусом .
Рецепт рибних котлет з манкою
Інгредієнти: риба морська (наприклад, тріска, хек або минтай) - близько 500 м; манна крупа - близько 1 склянки; яйце куряче - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; спеції сухі мелені; зелень кропу і інша зелень; масло рослинне або топлене вершкове або жир. Приготування Рибу разом з цибулею пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо подрібнений кріп, спеції, яйце і манку. Трохи додаємо сіль, добре промешиваем. Формуємо котлети і обвалюємо в манці. Можна їх варити на пару або запекти. Або обсмажуємо з обох боків до золотистого відтінку і трохи тушкуємо під кришкою, зменшивши вогонь. Подаємо із зеленню, рисом або картоплею. Вино краще вибрати столове світле.
Курячі котлети з манкою
Інгредієнти: м'ясо (куряче з стегон і гомілок) - 06 кг; манна крупа - близько 1 склянки; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце куряче - 1 шт.; спеції сухі мелені; зелень різна; курячий жир для обсмажування. Приготування Пропускаємо куряче м'ясо і очищену цибулю через м'ясорубку. Додаємо яйце, спеції і манну крупу. Ретельно перемішуємо фарш. Формуємо котлети і обвалюємо в манці. Обсмажуємо в курячому жирі з обох сторін і ще протягом 15-20 хвилин тушкуємо під кришкою, щоб дійшли. В альтернативному варіанті варимо на пару або запікаємо в духовці. Подаємо з томатним соусом і будь-яким гарніром.
Котлети з манною крупою з риби або курки можна в невеликих кількостях заготовити про запас. Для цього сформовані і обкачані котлети викладаємо на дощечки і заморожуємо в морозильному відділенні холодильника. Добре, якщо холодильник сучасний, тоді ми практично не втрат корисні речовини. Потім можна перекласти їх в пакет, лоток або коробку і зберігати в морозильному відділенні (рибні - не більше 2 тижнів, курячі - до місяця).