У класичному рецепту котлети завжди додається яйце. Але іноді з якихось причин люди не вживають цей продукт. Одним з таких випадків є приготування пісних страв. Так от зараз ми вам розповімо, як приготувати котлети без яєць. Нижче ви знайдете рецепти як для повсякденного, так і для пісного столу.
Морквяні котлети без яєць
Інгредієнти: морква - 500 г; чорний хліб - 100 г; курага - 40 г; кріп - 30 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Курагу замочуємо в гарячій воді хвилин на 10. Моркву чистимо і тремо на крупній тертці. Подрібнюємо хліб - це можна зробити за допомогою блендера. Кріп дрібно кришимо. З кураги зливаємо воду і ріжемо її кубиками. З'єднуємо всі інгредієнти, за смаком додаємо перець і сіль, перемішуємо. Якщо виділилося багато соку, то можна додати трохи панірувальних сухарів , щоб маса стала густішою. Формуємо котлетки і обсмажуємо їх у розігрітому рослинному маслі з двох сторін.
Рецепт рибних котлет без яєць
Інгредієнти: філе рибне - 500 г; підсохлий батон - 400 г; молоко - 100 мл; часник - 1 зубчик; зелень кропу; сіль, чорний мелений перець; рослинне масло. Приготування Спочатку готуємо панірування. Для цього 300 г батона складаємо в чашу блендера і перетворюємо в крихту. Рибне філе миємо, обсушуємо і пропускаємо через м'ясорубку. 100 г батона замочуємо в 100 мл молока і залишаємо, щоб хліб розм'як. Після цього його віджимаємо і додаємо в рибний фарш. Туди ж кладемо подрібнену зелень кропу, пропущений через прес часник, сіль і перець. Ретельно все перемішуємо. Мокрими руками набираємо трохи фаршу і формуємо котлетки.
Обвалюємо їх у хлібній крихті і викладаємо на сковороду з розігрітим рослинним маслом. Смажимо хвилини 3 з одного боку, потім акуратно перевертаємо і смажимо ще 3 хвилини. Потім вогонь робимо мінімальним, вливаємо близько 50 мл води, накриваємо сковороду кришкою і доводимо рибні котлети без яєць до готовності.
Курячі котлети без яєць
Інгредієнти: фарш курячий - 600 г; цибуля - 100 г; тепле молоко - 150 мл; батон - 2 скибочки; сіль, спеції - за смаком; рослинне масло. Приготування Батон замочуємо в теплому молоці. Як тільки він розм'якне, віджимаємо його і за допомогою блендера подрібнюємо. Отриману масу змішати з фаршем. Туди ж додаємо подрібнену цибулю, сіль, спеції за смаком і перемішуємо. Масу потрібно вимісити дуже добре, навіть злегка відбити.
Змочуємо руки у воді і приступаємо до формування котлет. На сковороді добре розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому котлети з обох боків до рум'яної скоринки. Складаємо їх в каструльку, заливаємо приблизно 100 мл окропу, зверху поливаємо олією зі сковороди, накриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин під закритою кришкою на невеликому вогні. Котлети з курячого фаршу без яйця готові, їх можна подавати до столу!
Котлети з сої без яєць
Інгредієнти: соя - 1 склянка; часник - 2 зубчики; цибуля - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; рослинна олія; сіль, чорний мелений перець. Приготування Сою замочуємо на ніч у холодній воді. Вранці воду зливаємо, сою промиваємо під проточною водою, знову заливаємо свіжою водою і ставимо варитися. Цей процес займе близько 3 годин. Готову сою пропускаємо 2 рази через м'ясорубку. Цибулю дрібно ріжемо, часник пропускаємо через прес, викладаємо овочі до соєвого фаршу. Солимо, перчимо, додаємо борошно і перемішуємо. Мокрими руками формуємо котлети і обвалюємо їх у борошні. Обсмажуємо на добре розігрітому рослинному маслі спочатку з одного боку до утворення скоринки, потім перевертаємо і смажимо під закритою кришкою на невеликому вогні до готовності.