Вернуться назад Распечатать

Запіканка з рису і сиру

Запіканка з рису і сиру
Корисні рисові запіканки з сиром колись розглядалися лише з позиції страв для дітей. Таке калорійне і багате білком і вуглеводами блюдо просто проходило повз дорослих столів, а даремно. Ми розповімо вам декілька рецептів сирних запіканок з рисом, як в солоному, так і в солодкому варіанті.

Рисово-сирна запіканка


Інгредієнти:

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • гриби - 500 г;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • часник - 3 зубчики;

  • відварений коричневий рис - 3 ст.;

  • яйця - 2 шт.;

  • сметана - 1/2 ст.;

  • сир - 1 ст.;

  • сіль - 1/2 ч. ложки;

  • тертий пармезан - 1/3 ст.;

  • свіжа зелень.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом. У сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому подрібнену ріпчасту цибулю до прозорості. Як тільки цибуля став прозорим, додаємо на сковороду нарізані гриби і смажимо їх до повного випаровування вологи. В останню чергу на сковороду йде часник, його досить потримати але вогні всього хвилину. Як тільки пассеровка буде готова, знімаємо сковороду з вогню і перемішуємо її вміст з рисом.
    У глибокій мисці збиваємо яйця з сиром, сіллю і сметаною. Додаємо сирну суміш до рису, засипаємо зелень і перемішуємо. Викладаємо рисову суміш у форму, накриваємо її фольгою і ставимо в духовку на 20-30 хвилин. За 4-5 хвилин до готовності посипаємо блюдо тертим сиром і ставимо під гриль без фольги.

    Сирна запіканка з рисом та родзинками


    Інгредієнти:

  • відварений рис - 2 ст.;

  • яйця - 2 шт.;

  • молоко - 1 1/2 ст.;

  • гарбузове пюре - 3/4 ст.;

  • мед - 1/3 ст.;

  • ванільний екстракт - 1 ст. ложка;

  • сіль - 1/2 ч. ложки;

  • кориця - 2 ч. ложки;

  • мускатний горіх - 1 ч ложка;

  • родзинки - 1/2 ст.;

  • сир - 1 ст.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму для випікання змащуємо маслом. У глибокій мисці збиваємо яйця з сиром, молоком, гарбузовим пюре, медом, ванільним екстрактом, сіллю, корицею і мускатним горіхом. Гарячий відварений рис змішуємо з родзинками, даємо суміші охолонути, а потім заливаємо яєчно-молочною сумішшю.
    Перелити масу в форму для запікання і ставимо в духовку на 25 хвилин. Попередньо можна посипати страву подрібненими горіхами. Перед подачею гарбузова запіканка з рисом і сиром повинна охолонути 10 хвилин.

    Запіканка з рисом і сиром в мультиварці


    Інгредієнти:

  • відварений рис - 1 ст.;

  • сир - 1/2 ст.;

  • кучерява капуста кале - 1 жменя;

  • печериці - 200 г;

  • вершкове масло - 1 ст. ложка;

  • часник - 1 зубчик;

  • тертий твердий сир;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    У чашу мультиварки розтоплюємо вершкове масло і пасеруємо на ньому гриби до повного випаровування рідини. Як тільки шматочки грибів зарум'яняться, додаємо до них нарізаний часник і шматочки капусти. Припускаємо їх на вершковому маслі пару хвилин, а потім додаємо рис і сир. Прямо в мультиварці перемішуємо всі інгредієнти, додаємо сіль і перець. Вибираємо режим "Випічка" і час - 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності запіканку слід посипати тертим сиром.
    Запіканка з рису і сиру
    Приготувати таку страву можна не тільки в мультиварці, але і в духовці. Пасеровку з грибів з капустою перемішуємо з готовим рисом і сиром, після чого викладаємо у змащену маслом форму для випікання. Готуємо страву 20-25 хвилин при 180 градусах, при цьому через 15 хвилин посипаємо запіканку тертим сиром. Щоб сирна скоринка зарум'янилася, можна переключити духовку в режим гриль останні 4-5 хвилин готування.
    Замість капусти кале в даному блюді можна використовувати все, що душі завгодно, наприклад брокколі або суцвіття цвітної капусти, попередньо відварені в підсоленій воді до напівготовності.