Гороховий кисіль - страва української кухні, яке можна приготувати на полуденок або подати на вечерю. Хоч ми й звикли думати, що кисіль - це такий напій, гороховий кисіль - це повноцінне друге блюдо, яке їдять після охолодження і застигання, нарізавши на невеликі шматки і полив ароматним маслом. Давайте розглянемо з вами як правильно приготувати гороховий кисіль і з чим його краще подати.
Рецепт горохового киселя
Інгредієнти: горох - 2 ст.; вода - 5 ст.; спеції; масло рослинне - 1 ст. ложка. Приготування Для приготування горохового киселя боби злегка обсмажуємо на сухій розпеченій сковороді, а потім подрібнюємо їх у борошно з допомогою кавомолки або блендера. Далі обережно пересипаємо горохову борошно в каструлю з товстим дном, заливаємо холодною кип'яченою водою, перемішуємо і ставимо на середній вогонь.
Доводимо масу до кипіння, постійно помішуючи ложкою. Потім зменшуємо полум'я до мінімуму і, не припиняючи помішувати, варимо кисіль до загустіння. Далі солимо, перчимо масу за смаком і перекладаємо у змазані рослинним маслом формочки. Готовий кисіль прикрашаємо за бажанням смаженою цибулею, свіжою зеленню, маринованими або смаженими грибами . Подаємо страву в окремих маленьких формочках або нарізане на порційні шматочки.
Кисіль з горохової муки
Інгредієнти: горох - 2 ст.; цибулина - 2 шт.; вода - 5 ст.; спеції; гриби - 300 г; олія рослинна. Приготування Якщо ви використовуєте горох, то попередньо розмелюємо його в кавомолці, просіваємо через дрібне сито і пересипаємо горохову борошно в каструлю. Потім поступово вливаємо воду і ретельно перемішуємо, розтираючи всі грудки. Готову масу проціджуємо, вмішуємо сіль і ставимо посуд на великий вогонь. Коли суміш прогріється, зменшуємо полум'я до мінімуму і варимо кисіль, постійно помішуючи, 5 хвилин. Форму змащуємо рослинним маслом, виливаємо в неї горохову масу і залишаємо до повного остигання, після чого прибираємо для застигання у холодильник.
А цим часом давайте приготуємо підливку. Гриби і цибулю обробляємо, нарізаємо дрібно і пасеруємо на рослинній маслечко до зарум'янювання. Трохи підсолюємо обжарку і знімаємо з вогню. Якщо кисіль робився в невеликих формочках, то перевертаємо їх на тарілки, трохи струсивши і знявши форми. Якщо страва застивало в одній великій формі, то акуратно опрокидиваем його і знімаємо з киселю. Гороховий пласт нарізаємо на порції і розкладаємо по тарілках. Поливаємо кисіль ароматним рослинним маслом, а зверху кладемо гриби з цибулею.
Смачний гороховий кисіль з підливою
Інгредієнти: Для основи:
горохова борошно - 2 ст. ложки; масло вершкове - 20 г; вода - 375 мл; олія рослинна; спеції. Для підливи:
лосятина сиров'ялена - 100 г; біле сухе вино - 30 мл; цибулина - 2 шт.; масло рослинне - 100 мл Приготування Для основи борошно розвести невеликою кількістю теплої води і перемішуємо до отримання однорідної маси. Залишилася воду доводимо до кипіння, додаємо масло і сіль. Потім вливаємо суміш з горохової муки
і варимо до консистенції густої манної каші. Готовий кисіль переливаємо в змащену рослинною олією форму, даємо йому гарненько охолонути і ставимо в холодильник на 15-2 години для застигання.
Для приготування підливи беремо цибулину, очищаємо і шаткуємо кубиками, а лосятину нарізаємо тонкими брусочками. Обсмажуємо цибульку на олії до м'якості приблизно 2 хвилини, а потім викладаємо м'ясо і готуємо ще 2-3 хвилини. Далі вливаємо вино і даємо алкоголю повністю випаруватися. Опрокидиваем форму з киселем на тарілку, а зверху викладаємо цибульну підливку.