Спекотне передбачає довгий ловлення на невеликому вогні, що дозволяє м'яса максимально розкрити свої смакові якості. В сучасної кухні спекотне нагадує гуляш. Шматки м'яса зазвичай подаються з великою кількістю підливи, а також з різними овочами, які також готуються разом з м'ясом. Зазвичай, доповненням до жаркого є свіжий салат.
Рецепт приготування смачного печені зі свинини
Інгредієнти: свиняча лопатка - 15 кг; рослинне масло - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; часник - 2 зубчики; кумін - 1 ст. ложка; сушений орегано - 1 /2 ч. ложки; світле пиво - 1 ст.; курячий бульйон - 2 ст.; картопля - 3-4 шт.; цибулю-шалот - 1 шт.; петрушка пучок; гострий перець - за смаком. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Свинину обсушуємо паперовими рушниками.
У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому м'ясо, попередньо приправивши сіллю і перцем. Бажано обсмажувати десь за третини м'яса за раз, щоб воно рівномірно стало золотистим, а не тушкувалося у власному соку.
Залишився після смаження жир зливаємо в окрему ємність, м'ясо перекладаємо на тарілку, а саму жаровню знову повертаємо на вогонь. Закладаємо обсмажуватися, моркву і цибулю, попередньо нарізані кубиками. Через 5-6 хвилин додаємо до овочів часник, гострий перець, кумін і орегано, обсмажуємо все, помішуючи, кілька хвилин.
Заливаємо вміст жаровні пивом, а через 6-8 хвилин вливаємо курячий бульйон і 1 1/2 склянки води. Повертаємо свинину в жаровню разом з жиром. Доводимо рідина в жаровні до кипіння і знімаємо посуд з вогню. Ставимо посуд в духовку на 30 хвилин. Після закінчення часу, закладаємо в жаровню картоплю і повертаємо жарке в духовку ще на півтори години. Готову печеню посипаємо свіжою зеленню перед подачею.
Печеня з свинини в мультиварці також може бути приготована за цим рецептом. Після обжарювання м'яса і овочів, увімкніть режим "Гасіння" на 2 години. Якщо "Тушкування" в пристрої немає, замініть його "Випічкою" на аналогічне час.
Рецепт жаркого зі свининою
Інгредієнти: свиняче філе - 1 кг; мелений коріандр - 1 1/2 ст. ложки; кориця - 1/2 ч. ложки; мелений кумін - 1/2 ч. ложки; часник - 2 зубчики; сухе червоне вино - 350 мл; оливкова олія - 3 ст. ложки; томатна паста - 3 ст. ложки; петрушка; сіль, перець. Приготування Розтираємо В ступці кумін з корицею, коріандром і часником в пасту. М'ясо нарізаємо кубиками і змішуємо з отриманою пастою. Заливаємо свинину вином і залишаємо маринуватися в холодильнику на 4 години. Мариновану свинину обсушуємо й обсмажуємо в сотейнику до золотистого кольору. Обсмажене м'ясо заливаємо сумішшю винного маринаду з томатною пастою. Приправляємо спекотне сіллю і перцем, а після тушкуємо на малому вогні 30 хвилин. Готову страву посипаємо зеленню.
Рецепт жаркого в горщиках з свинини
Інгредієнти: свинина 750 г; борошно - 1 1/2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; паприка - 1 ч. ложка; оливкова олія - 1 1/2 ст. ложки; гриби - 200 г; морква - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сушений базилік - 1/2 ч. ложки; мелений коріандр і розмарин - 3/4 ч. ложки; лимонний сік - 2 ст. ложки; зелень. Приготування Свинину нарізаємо великими кубиками, гарненько приправляємо сіллю з перцем, обвалюють у борошні й обсмажуємо на оливковій олії до утворення золотистої скоринки. Обсмажене м'ясо викладаємо в горщики, а на витопившемся жиру припускаємо гриби, моркву і цибулю до м'якості.
М'ясо в горщику посипаємо паприкою, базиліком, коріандром і розмарином. Зверху укладаємо овочі і заливаємо вміст горщика водою або бульйоном так, щоб покрити м'ясо. Ставимо горщики у розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину. Готову страву можна посипати зеленню.