Брізоль - загальна назва кулінарного способу приготування страв, об'єднуються в групу за цією ознакою. Основний продукт, додатково визначає назву страви, подрібнюють і засмажують у льєзоні. Класична бризол - це, по суті, начинка в омлеті, згорнутому у формі великого вареника. В якості начинки може використовуватися фарш (м'ясний або рибний), подрібнені овочі, гриби, іноді з додаванням зелені, спецій, тертого сиру.
Розповімо, як приготувати брізоль із курятини, це блюдо - хороший варіант ситного, але не важкого сніданку або ланчу. Також можна подати як бризол самостійного або другої страви обіду або вечері.
Рецепт приготування бризол з курки з сиром
Інгредієнти: яйце куряче - 2-4 шт.; молоко середньої або високої жирності - близько 2-5 ст. ложок; фарш курячий - близько 200 г; зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік та ін); цибуля зелена - 3-5 пір'я; часник - 1 зубчик; перець чорний мелений; сир твердий тертий - 2 ст. ложок; масло вершкове натуральне топлене; сіль. Приготування Спочатку приготуємо льєзон. Яйця з молоком і 1-й дрібкою солі злегка збиваємо виделкою (не віночком і не міксером, льєзон не повинен вийти особливо пишним). Цибулю, часник і частину зелені дрібно рубаємо і перемішуємо з тертим сиром. Фарш трохи додаємо сіль і перчимо.
Працюємо швидко, уважно і акуратно. Розігріваємо в сковороді олію на малому вогні і виливаємо льєзон. Коли цей омлет трохи схопився і злегка прижарился знизу, на його половину, трохи відступаючи від круглого краю, насипаємо фарш нетовстим рівномірним шаром (якщо це необхідно, розподіліть його рівномірно виделкою).
Зверху і по круглому краю присипаємо сумішшю рубаних зелені з часником і тертого сиру. Згинаємо другу частину омлету і накриваємо нею начинку. Вийшла форма вареника. Розплавляється сир склеїть краю. Трохи притисніть краю омлету один до іншого за допомогою лопатки, щоб забезпечити впевнене склеювання. Акуратно переверніть бризол і злегка обсмажте з іншого боку. Подавайте, оформивши гілочками зелені. Можна подати до бризол легке біле або рожеве їдальні вино або темне пиво.
Брізоль із курки з сиром, солодким перцем і зеленню
Інгредієнти: яйце куряче - 2-4 шт.; молоко - 4-5 ст. ложок; борошно пшеничне - 1-15 ст. ложки; фарш курячий - близько 200 г; перець солодкий червоний - 1 шт.; зелень свіжа різна, в тому числі, і цибулька; тертий твердий сир - близько 3-х ст. ложок; чорний перець мелений; часник - 1 зубчик; сіль; масло вершкове натуральне топлене або рослинне. Приготування Льєзон готуємо з яєць і молока з додаванням 1-й щіпки солі і борошна. Злегка збиваємо виделкою, треба щоб не було грудочок, якщо цього не вдається досягти - процідіть льєзон через ситечко.
Рубаємо дрібно часник, зелень і солодкий перець і змішати все це з курячим фаршем. Додаємо більшу частину тертого сиру, трохи додаємо сіль і перчимо.
Розігріваємо олію в сковороді на середньо-слабкому вогні і виливаємо льєзон. Коли цей омлетний блін прихватится, викладаємо нетовстим шаром на одну з сторін начинку. Присипаємо залишилися сиром по половині круглого краю. Загинаємо другу вільну половину млинця і складаємо, накриваючи ту частину, на якій начинка. Притискаємо по краях для кращого схоплювання. Коли розплавлений сир
добре подклеит краю бризол, перевертаємо і злегка обсмажуємо з іншого боку. Трохи охолоджуємо бризол, її можна розрізати на кілька частин і подати, оформивши зеленню.
Приготування бризол з курки в мультиварці видається не дуже доцільним, оскільки всі дії виконуються без відходу від плити, на короткий час треба виконати декілька операцій дуже акуратно, з деякою спритністю. Але, в принципі, можливо і приготування бризол в мультиварці. Процес буде відрізнятися лише з часом, у відношенні вибору режиму дотримуйтесь інструкції до конкретної моделі мультиварки.