Людина використовує в їжу бараняче м'ясо з найдавніших часів. В даний час баранина - один з найбільш популярних видів м'яса у багатьох країнах світу, особливо там, де люди не їдять свинину за ідейно-релігійних міркувань. Бараняче м'ясо можна вважати дієтичним продуктом, оскільки вона засвоюється організмом людини краще, ніж, наприклад, яловичина або свинина.
З баранини можна приготувати дуже смачне і ситне блюдо - жарке, воно може бути подано як друге (або єдина) блюдо обіду або вечері. Так що йдемо на базар і вибираємо гарну баранину, тварина не повинна бути старим, тоді у нас вийде смачно. Більше всього для спекотного підійде шийна частина, задня нога або ниркова частина, але можливі варіанти.
Як приготувати жарке з баранини з картоплею і овочами в казані?
Інгредієнти: м'ясо бараняче - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; картопля дрібний - 5-8 шт.; солодкий перець червоний - 2 шт.; суміш сухих спецій без солі, глутамату натрію і консервантів, наприклад, хмелі-сунелі або інші; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік, естрагон); масло вершкове - 20 г; масло рослинне або жир для обсмажування; томат-паста - 1-2 ст. ложки. Приготування Якщо м'ясо на кістках, краще зрізати його і нарізати не дуже дрібними шматочками, за розміром зручними для їжі, з кісточок можна зварити м'ясний бульйон . Очищені цибулю і моркву наріжемо дрібно, а солодкий перець - короткою соломкою.
Розігріваємо в казані жир або олію і злегка обсмажуємо цибулю з морквою на середньому вогні. Додаємо м'ясо, перемішуємо лопаткою, зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, іноді помішуючи, якщо треба подбавляем води. Тушкуємо з додаванням сухих спецій протягом мінімум від 30 до 60 хвилин (залежить від статі і віку тварини, пробуйте на смак, м'ясо повинно стати досить м'яким, але перетушивать теж не корисно). Коли м'ясо майже готове, додаємо картоплю, нарізану великими скибочками.
Перемішуємо, якщо необхідно, підливаємо води. І тушкуємо ще протягом 15 хвилин, після чого закладаємо солодкий перець, акуратно перемішуємо і готуємо ще протягом 5-8 хвилин. Додаємо томат-пасту (це, втім, не обов'язковий компонент) і шматочок вершкового масла - для смаку. Перемішуємо і вимикаємо вогонь. Нехай спекотне постоїть під кришкою хвилин 10-15. Безпосередньо перед їжею присипаємо рубаними часником і зеленню. Включення до складу жаркого стручкової квасолі, брокколі і цукіні, звичайно ж, зробить смак страви ще більш цікавим.
Під жарке з баранини добре подати червоне або рожеве столове вино, ракію, виноградне бренді.
Рецепт жаркого з баранини в горщиках
Розрахунок продуктів на 1 порцію.
Інгредієнти: м'ясо бараняче (краще з шматочками жиру) без кісточок - 200 г; картопля дрібний - 2-4 шт.; перець солодкий - 1 шт.; спеції сухі мелені, в тому числі, паприка; часник - 1 шт.; зелена цибуля - 2-3 втечі; зелень різна свіжа. Приготування Закладаємо на дно кожного горщика шматочки м'яса, картопля і спеції, підливаємо трохи води, закрити горщики кришками (або фольгою) і поміщаємо в розігріту до середньої температури духовку на 40-60 хвилин (залежить від м'якості м'яса).
Виймаємо горщики і у вже готову печеню додаємо нарізану короткою соломкою солодкий перець, нарізані зелень, часник і зелену цибульку. Можна додати по невеликому шматочку вершкового масла - для смаку. Перемішаємо, накриємо горщики кришками і почекаємо хвилин 10-15. Подаємо зі свіжими коржами або лавашем. Також добре подати свіжі овочі (або овочеві салати) і фрукти.