Ми звикли, що запіканка - це зазвичай солодке блюдо, приготоване з сиру або манної крупи. Але хочемо вас переконати і розповісти, що існують та інші види запіканок, наприклад з печінки. Така закуска не тільки дуже смачна, але й корисна. Печінка багата вітамінами, містить багато заліза і білка. Пропонуємо вам кілька цікавих рецептів приготування запіканки з печінки.
Запіканка з яловичої печінки
Інгредієнти: яловича печінка - 1 кг; гречана крупа - 1 склянка; цибулина - 2 шт.; молоко - 1 ст.; морква - 1 шт.; спеції. Приготування Отже, для початку давайте підготуємо з вами всі необхідні інгредієнти. Печінка гарненько промиваємо, замочуємо в молоці і залишаємо рівно на годину. А цим часом поки відварюємо до готовності гречку . Моркву і цибулину промиваємо, чистимо, шаткуємо соломкою і пасеруємо до м'якого стану на рослинному маслі. Тепер печінку і овочеву обжарочку перекручуємо на м'ясорубці або подрібнюємо у блендері. В окремій мисочці збиваємо яйця з сіллю і виливаємо суміш до фаршу. Все ретельно перемішуємо, заправляємо спеціями за смаком і викладаємо у форму, застелену папером для запікання. Відправляємо запіканку з печінкою в розпечену духовку приблизно на 40 хвилин, виставивши температуру 180 градусів.
Запіканка з печінки з картоплею
Інгредієнти: печінка куряча - 500 г; цибулина - 1 шт.; картопля - 1 кг; морква - 1 шт.; сир твердих сортів - 150 г; сметана - 2 ст. ложки; спеції; кабачок, цвітна капуста, помідор - за бажанням. Приготування Для приготування запіканки з курячої печінки картоплю чистимо, розрізаємо навпіл і відварюємо до готовності в підсоленій воді. Потім розминаємо його до стану пюре і залишаємо остигати. Чистимо цибулину, дрібно шаткуємо, а моркву натираємо на крупній тертці. Пасеруємо овочі до рум'яного кольору на розігрітій сковороді з додаванням рослинного масла.
Окремо обсмажуємо курячу печінку протягом 10-15 хвилин, а потім подрібнюємо її в блендері до однорідності. Після цього змішуємо курячу печінку з цибулею і морквою і додаємо при бажанні інші подрібнені овочі. Сир натираємо на крупній терочке. У форму для запікання викладаємо спочатку половину картопляного пюре, розрівнюємо, потім кладемо курячу печінку з овочами і покриваємо всі залишками картопляного пюре. Верх посипаємо тертим сиром і змащуємо сметанкою. Випікаємо запіканку з печінки в духовці 25 хвилин при 200 градусах.
Запіканка з печінки в мультиварці
Інгредієнти: куряча печінка - 500 г; цибулина - 1 шт.; куряче яйце - 2 шт.; морква - 1 шт.; відварений рис - 2 ст.; часник - 3 зубчики; молоко - 250 мл; спеції; майонез; сир - для прикраси. Приготування Печінка заздалегідь розморожуємо, відділяємо її від пленочек і промиваємо. Цибулину, часник і моркву чистимо. Рис відварюємо до готовності. Потім курячу печінку разом з часником і цибулею подрібнюємо у блендері або перекручуємо через м'ясорубку. Додаємо натерту на дрібній тертці
морква, вливаємо трохи молока і розбиваємо яйця. Все добре перемішуємо і кидаємо відварений рис. Отриману масу солимо і приправляємо спеціями за смаком.
Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом, викладаємо туди печінкову суміш, закриваємо кришку приладу і включаємо режим «Випічка». Натискаємо кнопку «Старт» і після сигналу готовності тримаємо запіканку з печінки і рису на режимі «Підігрів» ще хвилин 20. Після цього даємо їй трохи охолонути, дістаємо її за допомогою кухонної лопатки, перекладаємо на блюдо, змащуємо зверху майонезом і посипаємо натертим сиром.