З приходом осені настає пора збору грибного врожаю, радующего своїм достатком і різноманітністю кожного грибника, полює за апетитним плодом. Якщо осіння пора порадувала вас смачною видобутком у вигляді корзинки маслюків, то не пропустіть шанс приготувати з них класичне блюдо - маслюки з картоплею.
Рецепт маслюків з картоплею
Інгредієнти: маслюки - 500 г; картопля - 1 кг; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як посмажити маслюки з картоплею, самі гриби слід очистити від липкої шкірки на капелюшку і усіляких забруднень. Після, гриби потрібно промити до чистої води і нарізати шматочками середньої товщини. Далі, необхідно розігріти в сковороді рослинне масло і обсмажити на ньому грибні шматочки до золотистого кольору разом з кільцями ріпчастої цибулі. Головне на даному етапі - вибрати досить велику сковороду, щоб гриби не тушкувалися у власному соку, а обсмажувалися в маслі. Через 15-20 хвилин, коли гриби і цибулю придбають золотистий відтінок, їх можна буде знімати з вогню.
Очищену картоплю нарізаємо брусочками і також обсмажуємо на розігрітій рослинній олії. Як тільки бульби практично дійдуть до повної готовності, змішуємо їх з грибами. Готову страву залишаємо на пару хвилин під кришкою, щоб картопля наситився грибними ароматами, після чого можна подавати страву до столу.
Маслюки з картоплею можна зробити і в мультиварці, для цього спершу обсмажуємо гриби в режимі "Смаження" або "Випічка", після чого додаємо цибулю, картоплю і продовжуємо готування ще хвилин 10-15 в тому ж режимі.
Як готувати маслюки з картоплею в духовці?
З маслюків та картопляного пюре можна приготувати ситне і апетитне блюдо - картопляно-грибну запіканку під сирною скоринкою. Виходить швидке і дуже просте у приготуванні блюдо.
Інгредієнти: картопля - 1 кг; сіль - 1 ч. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; маслюки - 350 г; вершкове масло - 3 ст. ложки; сметана - 1/2 ст.; вершки - 1/4 ст.; чорний перець - 1/4 ч. ложки; тертий пармезан - 1 /4 ст. Приготування Картоплю миємо й відварюємо, не забувши посолити воду в середині готування. Відварну картоплю пюрируем, додавши 2 столові ложки масла. За смаком доповнюємо пюре сіллю і перцем, можна досипати щіпку мускатного горіха.
У сковороді обсмажуємо очищені і нарізані маслюки з шматочками цибулі до золотистого кольору. Заливаємо гриби сумішшю вершків і сметани, після чого додаємо їх в пюре. Викладаємо пюре з грибами в змащену маслом форму, посипаємо тертим сиром і запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хвилин. Готова картопля з грибами маслюками повинна бути покрита апетитної рум'яної золотистою скоринкою.
Тушковані маслюки з картоплею в сметані
Інгредієнти: маслюки - 500 г; картопля - 1 кг; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; сметана - 150 г; борошно - 1 ст. ложка; вершки - 1 ст.; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Маслюки очищаємо, ретельно промиваємо та нарізаємо. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому гриби з цибулею до повної готовності. На іншій сковороді також розігріваємо олію і смажимо на ньому шматочки картоплі до напівготовності. У сковороду з грибами додаємо борошно і смажимо все протягом хвилини. Приправляємо за смаком гриби і напівготовий картоплю сіллю і перцем. Змішуємо картоплю з маслюками, а потім заливаємо соусом з вершків та сметани. Тушкуємо до загустіння сметанного соусу і повної готовності картоплі.
Подавати тушковану картоплю з грибами слід відразу ж після приготування, посипати готову страву зеленню.