Вернуться назад Распечатать

Реберця з овочами

Реберця з овочами
Реберця, звичайно ж, не сама краща і найцінніша частина туші будь-якого домашнього тварини. Однак з реберець (свинячих, яловичих, телячі, баранячі, козячих) можна готувати дуже смачні і цікаві страви. В таких стравах, зрозуміло, добре поєднувати реберця з іншими інгредієнтами, а саме: з різними овочами.
Розповімо, як можна приготувати тушковані реберця з овочами. Вибираючи реберця, намагайтеся знайти свіже м'ясо молодих тварин, тоді страва, яку ви приготуєте безумовно, вийде смачніше.

Баранячі реберця, тушковані з овочами


Інгредієнти:

  • баранячі реберця - 1 кг;

  • баклажани - 2 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 1-2 шт.;

  • помідори - 2 шт.;

  • солодкий червоний перець - 2 шт.;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • лимон - 1 шт.;

  • спеції сухі мелені (наприклад, суміш хмелі-сунелі або інші подібні);

  • зелень (петрушка, базилік, кінза, майоран, естрагон і ін).

  • олія рослинна.


  • Приготування
    Реберця разрежем на частини, зручні для їжі. Приготуємо маринад з лимонного соку, продавленого часнику і сухих мелених спецій, дамо йому постояти хвилин 20 і процідимо через ситечко. Заллємо маринадом реберця, трохи присолим і залишимо на 1-4 години.
    Наріжемо лук півкільцями, солодкий перець - соломкою, а баклажани і помідори - кубиками (баклажани треба потримати в мисці з холодною водою протягом 10 хвилин, потім воду зіллємо).
    Виймемо з маринаду реберця і обсушим чистою серветкою. Добре раскалим глибоку сковороду і наллємо масло. Обсмажимо реберця на сильному вогні, щоб утворилася красива рум'яна золотава скоринка. Тепер закладаємо в сковороду всі нарізані овочі, крім помідорів і обсмажуємо протягом 5-8 хвилин, помішуючи, потім додаємо нарізані томати, вливаємо трохи води, зменшуємо вогонь і акуратно перемішуємо.
    Прикриваємо кришкою і тушкуємо, іноді перемішуючи, протягом близько 40-50 хвилин. Готові баранячі реберця з овочами подаємо з відварною картоплею , квасолею, горохом або нутом і зеленню, або лавашем коржами. Можна окремо подати який-небудь гострий соус, червоне столове вино виноградне бренді або ракію.
    Приблизно за цим же рецептом можна приготувати свинячі або телячі реберця з овочами - час приготування цих видів м'яса приблизно однаково.

    Рецепт яловичих реберець, тушковані з овочами


    Інгредієнти:

  • яловичі реберця - близько 800 м;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • картопля - 8 шт. середнього розміру;

  • сухі спеції (лаврове листя, перець-горошок, гвоздичка, насіння кмину та коріандру);

  • томат-паста - 1-2 ст. ложки;

  • рослинне масло або свинячий жир;

  • зелень свіжа різна;

  • часник - 2-4 зубчики;

  • перець чорний мелений;

  • сіль.


  • Приготування
    Реберця розрубаємо-разрежем на шматочки, зручні для їжі. Дрібно наріжемо очищені цибулю і моркву. Добре розігріємо масло в сковороді і обсмажимо реберця разом з додаванням цибулі і моркви. Зменшимо вогонь до самого слабкого і наллємо трохи води. Тушкуємо під кришкою,
    Реберця з овочами
    іноді помішуючи, протягом 1-2-х годин (залежить від м'якості м'яса і віку тварини). Приблизно хвилин за 20 до остаточної готовності закладаємо нарізаний великими скибочками картопля. Доливаємо бажану кількість води, додаємо спеції, трохи додаємо сіль і тушкуємо до готовності (хвилин 20-25). Можна якщо ви хочете додати трохи розведеної водою томат-пасти (вона, втім, необов'язковий компонент).
    Перед подачею трохи присипаємо меленим чорним перцем, а також подрібненими зеленню і часником. До цієї страви добре подати овочеві соління: квашену капусту, солоні огірочки, грибочки, горілку, міцні гіркі або ягідні настоянки і житній хліб.