Реберця, звичайно ж, не сама краща і найцінніша частина туші будь-якого домашнього тварини. Однак з реберець (свинячих, яловичих, телячі, баранячі, козячих) можна готувати дуже смачні і цікаві страви. В таких стравах, зрозуміло, добре поєднувати реберця з іншими інгредієнтами, а саме: з різними овочами.
Розповімо, як можна приготувати тушковані реберця з овочами. Вибираючи реберця, намагайтеся знайти свіже м'ясо молодих тварин, тоді страва, яку ви приготуєте безумовно, вийде смачніше.
Баранячі реберця, тушковані з овочами
Інгредієнти: баранячі реберця - 1 кг; баклажани - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; помідори - 2 шт.; солодкий червоний перець - 2 шт.; часник - 2-3 зубчики; лимон - 1 шт.; спеції сухі мелені (наприклад, суміш хмелі-сунелі або інші подібні); зелень (петрушка, базилік, кінза, майоран, естрагон і ін). олія рослинна. Приготування Реберця разрежем на частини, зручні для їжі. Приготуємо маринад з лимонного соку, продавленого часнику і сухих мелених спецій, дамо йому постояти хвилин 20 і процідимо через ситечко. Заллємо маринадом реберця, трохи присолим і залишимо на 1-4 години.
Наріжемо лук півкільцями, солодкий перець - соломкою, а баклажани і помідори - кубиками (баклажани треба потримати в мисці з холодною водою протягом 10 хвилин, потім воду зіллємо).
Виймемо з маринаду реберця і обсушим чистою серветкою. Добре раскалим глибоку сковороду і наллємо масло. Обсмажимо реберця на сильному вогні, щоб утворилася красива рум'яна золотава скоринка. Тепер закладаємо в сковороду всі нарізані овочі, крім помідорів і обсмажуємо протягом 5-8 хвилин, помішуючи, потім додаємо нарізані томати, вливаємо трохи води, зменшуємо вогонь і акуратно перемішуємо.
Прикриваємо кришкою і тушкуємо, іноді перемішуючи, протягом близько 40-50 хвилин. Готові баранячі реберця з овочами подаємо з відварною картоплею , квасолею, горохом або нутом і зеленню, або лавашем коржами. Можна окремо подати який-небудь гострий соус, червоне столове вино виноградне бренді або ракію.
Приблизно за цим же рецептом можна приготувати свинячі або телячі реберця з овочами - час приготування цих видів м'яса приблизно однаково.
Рецепт яловичих реберець, тушковані з овочами
Інгредієнти: яловичі реберця - близько 800 м; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 8 шт. середнього розміру; сухі спеції (лаврове листя, перець-горошок, гвоздичка, насіння кмину та коріандру); томат-паста - 1-2 ст. ложки; рослинне масло або свинячий жир; зелень свіжа різна; часник - 2-4 зубчики; перець чорний мелений; сіль. Приготування Реберця розрубаємо-разрежем на шматочки, зручні для їжі. Дрібно наріжемо очищені цибулю і моркву. Добре розігріємо масло в сковороді і обсмажимо реберця разом з додаванням цибулі і моркви. Зменшимо вогонь до самого слабкого і наллємо трохи води. Тушкуємо під кришкою,
іноді помішуючи, протягом 1-2-х годин (залежить від м'якості м'яса і віку тварини). Приблизно хвилин за 20 до остаточної готовності закладаємо нарізаний великими скибочками картопля. Доливаємо бажану кількість води, додаємо спеції, трохи додаємо сіль і тушкуємо до готовності (хвилин 20-25). Можна якщо ви хочете додати трохи розведеної водою томат-пасти (вона, втім, необов'язковий компонент).
Перед подачею трохи присипаємо меленим чорним перцем, а також подрібненими зеленню і часником. До цієї страви добре подати овочеві соління: квашену капусту, солоні огірочки, грибочки, горілку, міцні гіркі або ягідні настоянки і житній хліб.