Рікотта - молочний продукт, батьківщиною якого є Італія. І хоч цей продукт і називають сиром, це не зовсім так. Сири готують з молока, а рікотту - з сироватки, що залишилася після приготування моцарелли. Нижче ви познайомитеся з рецептами приготування страв з сиром рікотта.
Салат з сиром рікотта
Інгредієнти: сир рікотта - 100 г; часник - 2 зубчики; буряк - 300 г; розмарин - 2 гілочки; кедрові горішки - 50 г; рослинне масло - 35 мл; зелень петрушки - 20 р. Приготування Буряк можна довести до готовності 2 способами - можна просто відварити, а можна спекти в духовці. Готову буряк остуджуємо і ріжемо кубиками. На сковороді розігріваємо рослинне масло, потім у нього додаємо подрібнений часник і розмарин (1 гілочку). Обсмажуємо часник з розмарином. Потім їх прибираємо, а отриманим маслом поливаємо буряк. Зверху викладаємо шматочки сиру, посипаємо горішками, подрібненою петрушкою і розмарином.
Пиріг з сиром рікотта
Інгредієнти: борошно - 150 г; вершкове масло 725% жирності - 60 г; сметана - 60 г; цукор - 1 склянка; білки яєць - 2 шт.; розпушувач для тіста - 5 г; сир рікотта - 400 г; банан - 1 шт. Приготування Розм'якшене вершкове масло змішуємо з 1/3 цукру і сметаною. Додаємо борошно з розпушувачем, і замішуємо тісто. Викладаємо його рівним шаром на деко, змащене маслом. На тісто викладаємо нарізану кубиками банан. Ставимо деко в духовку, нагріту до 180 градусів і випікаємо близько 20 хвилин, поки корж не підрум'яниться.
Сир рікотта змішуємо з 1/3 цукру, додаємо ванілін і перемішуємо. Яєчні білки з'єднуємо з цукром і збиваємо до стану густої піни. Коли корж підрум'яниться, дістаємо його з духовки і рівним шаром викладаємо начинку, зверху за допомогою кондитерського шприца видавлюємо білковий крем. Відправляємо пиріг в духовку і випікаємо при 200 градусах хвилин 20 поки білки не придбають коричневий відтінок.
Бутерброди з сиром рікотта
Інгредієнти: хліб - 4 скибочки; помідори - 2 шт.; рікотта - 05 склянки; твердий сир - 2 скибочки; майонез - 40 г; приправа «італійські трави». Приготування Нагріваємо гриль духовки і встановлюємо ґрати на відстані 15 см від гриля. Деко вистилаємо папером для випічки. Помідори нарізаємо кружечками і викладаємо на деко, зверху викладаємо рікотту, посипаємо італійської приправою і відправляємо в духовку хвилин на 5 поки сир не почне плавитися.
Хліб підсмажуємо в тостері. 2 шматочка змащуємо майонезом, а на решту 2 кладемо по скибочці сиру. На сир викладаємо печені помідори з рікоттою і накриваємо зверху хлібом, змазаним майонезом. Ось і все, бутерброди з сиром рікотта готові.
Десерт з сиром рікотта
Інгредієнти: сир рікотта - 4 склянки; лимонна цедра - 1 ч. ложка; цукор - 1 склянка; ванільний екстракт - 2 ч. ложки; яйця - 4 шт.; сіль - 1/4 ч. ложки; полуниця - 2 склянки; малина - 2 склянки; чорниця - 2 склянки; лимонний сік - 1 ст. ложка; пудра цукрова - 20 г; свіжа м'ята; рослинне масло. Приготування Духовку нагріваємо до 180 градусів. Змішуємо рікотту, цукор, ванільний екстракт і лимонну цедру. Потім все це збиваємо міксером на середній швидкості, близько 2 хвилин. Потім по одному вводимо яйця і викладаємо масу у круглу форму, змащену рослинним маслом. Запікаємо близько 1 години, потім охолоджуємо і викладаємо на плоске блюдо. Посипаємо цукровою пудрою. Змішуємо нарізану полуницю, чорницю і малину. Додаємо 2 столові ложки цукру і сік лимона. Перемішуємо і залишаємо хвилин на 5. Викладаємо ягоди на десерт з сиром рікотта та прикрашаємо листочками м'яти.