Як і тісто з будь-якого іншого кисломолочного продукту, тісто на ряжанці виходить дуже еластичним і м'яким, а тому нерідко використовується при приготуванні піци, хліба або іншої випічки. Ми поділимося з вами кількома універсальними рецептами, які обов'язково знайдуть застосування на вашій кухні.
Тісто для піци на ряжанці
Інгредієнти: ряжанка - 3/4 ст.; дріжджі сухі інстантні - 7 г; борошно - 2 ст.; цукор - щіпка; сіль морська - 1/4 ч. ложки; сода - 1/2 ч. ложки; олія оливкова - 25 мл Приготування Ряжанку злегка підігріваємо, щоб вона дійшла до температури близько 28 градусів, після чого всипаємо в неї дріжджі і додаємо дрібку цукру, все перемішуємо і залишаємо дріжджі активізуватися. Борошно просіваємо з содою, додаємо до сухої суміші трохи солі і висипаємо все на стіл. У центрі борошняний гірки робимо "колодязь", який вливаємо нашу кефірно-дріжджову суміш. Підбираючи борошно з країв "колодязя" замішуємо еластичне тісто, злегка липнущее до рук і поверхні.
Переміщаємо ком тесту в рясно змащену оливковою олією миску, накриваємо плівкою або кришкою, а після залишаємо підходити в теплому місці близько години.
Готове дріжджове тісто на ряжанці обминаємо і розкачуємо на посипаній борошном поверхні. Корж змащуємо для піци соусом, викладаємо улюблену начинку і відправляємо все запікати в духовці.
Рецепт тіста на ряжанці для пирога
Так званий "фунтовий пиріг" на ряжанці - чудово ароматний, повітряний і має вологим м'якушкою. Подати такий пиріг можна окремо, просто посипавши цукровою пудрою, можна просочити сумішшю рома і цукрового сиропу, а можна розрізати і покрити кремом.
Інгредієнти: м'яке вершкове масло - 1 ст.; цукор - 2 1/2 ст.; яйця курячі - 4 шт.; борошно - 3 ст.; ряжанка - 1 ст.; екстракт ванілі - 1 ч. ложка; сода - 1/4 ч. ложки. Приготування З допомогою віночка з'єднуємо масло і цукор до утворення пухкої білої кремоподібної суміші. По черзі вводимо в масляну суміш курячі яйця, до повного вимішування. Борошно просіваємо з содою і поетапно додаємо до масляної суміші, поперемінно з ряжанкою. У результаті повинно вийти густе однорідне тісто, яке можна присмачити ванільним екстрактом для аромату.
Випікати таке тісто слід в промасленим формі при 170 градусах 70 хвилин. Простий рецепт тіста з ряжанки дає на виході повітряний бісквіт, який можна подавати просто так, або використовувати в якості основи для тортів.