На жаль, більшість не може оцінити страви з шпинату за достоїнству. Так, багато хто вважає його абсолютно позбавленим смаку і не апетитним, але це зовсім не так. Варто правильно приготувати цю зелень, як її смак значно зміниться в позитивну сторону.
Рецепти, які ми зібрали в цій статті, ви можете втілити, використовуючи як свіжий, так і заморожений шпинат.
Страви зі шпинатом: шпинатний пиріг
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; зелена цибуля - 4 стебла; свіжий шпинат - 400 г; сир - 300 г; тертий Пармезан - 1/3 ст.; яйця - 2 шт.; м'ята - 1 ст. ложка; листкове тісто - 1 упаковка; кунжут; вершкове масло - 1 ч. ложка. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму діаметром 23 см змащуємо маслом і посипаємо борошном.
На сковороді з оливковою олією обсмажуємо нарізану зелену цибулю, потім додаємо до нього половину шпинату і чекаємо, поки він почне в'янути, після чого кладемо другу партію листя і чекаємо, поки вони приготуються. Готовий шпинат остуджуємо і віджимаємо, після чого змішуємо з сиром, яйцями, тертим сиром і м'ятою.
Розкачуємо листкове тісто і ділимо його на два шари: один укладаємо в основу і розміщуємо поверх начинку, а другим покриваємо пиріг. Змащуємо тісто розтопленим маслом, посипаємо кунжутом і розміщуємо пиріг в духовці 20-25 хвилин. Наша страва з шпинату з сиром готово!
Страви з свіжого або замороженого шпинату: рецепт бабагануша
Бабагануш - паста з запечених баклажанів, в яку можна вмочати абсолютно все, що завгодно, від чіпсів і начос, до грінок з білого хліба.
Інгредієнти: баклажан - 2 шт.; шпинат - 100 г; часник - 2 зубчики; паста тахін - 2 ст. ложки; мелений кумін - 1/2 ч. ложки; лимонний сік - 2 ст. ложки; оливкова олія - 60 мл; паприка - для подачі. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Запікаємо розрізані навпіл баклажани до м'якості (близько 40 хвилин), остуджуємо і вичищаємо м'якоть.
Якщо ви використовуєте заморожений шпинат, то просто розморозьте і відіжміть зайву вологу. Свіжий шпинат слід залити окропом на 1 хвилину, потім промити холодною водою, віджати і нарізати.
У чашу блендера кладемо м'якоть баклажана, тахін, часник і заливаємо все лимонним соком. В однорідну масу додаємо шпинат і вливаємо олію. Сіль з перцем додаємо за смаком, а перед подачею посипаємо паприкою.
Грузинське блюдо з шпинату - пхали
Інгредієнти: шпинат - 15 кг; волоський горіх - 400 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 2 зубчики; коріандр - 50 г; петрушка - 50 г; оцет - 6-8 ст. ложок; червоний перець - 1 ч. ложка; шамбала - 1 ч. ложка; зерна граната; сіль - за смаком. Приготування Листя шпинату бланшируем і ретельно віджимаємо. Пропускаємо шпинат через м'ясорубку разом з волоським горіхом і часником. Дрібно нарізаємо цибулю і зелень, додаємо їх в шпинатну суміш. Заправляємо блюдо оцтом, червоним перцем, шамбалою і сіллю. Суміш ділимо на рівні порції, кожну з яких скачуємо в кульки. Зверху кладемо зерна граната.
Дієтичне блюдо з шпинату
Страва з шпинату для дітей та дорослих, яке не було б занадто калорійним, але при цьому залишалося смачним, здається чимось нереальним, а насправді все набагато простіше.
Інгредієнти: оливкова олія - 2 ст. ложки; печериці - 300 г; часник - 2 зубчики; шпинат - 400 г; яйця - 8 шт.; Пармезан - 1 /4 ст.; молоко - 2 ст. ложки. Приготування На сковороді припускаємо гриби зі шпинатом, наприкінці готування додаємо часник і трохи солі, віджимаємо начинку від надлишків вологи і повертаємо на сковороду. Збиваємо яйця з молоком і тертим сиром, підсолюємо і заливаємо обжарку з грибів та шпинату. Готуємо омлет під кришкою до тих пір, поки яйця не схопляться.