Нут (інші назви: нагут, нахат, турецький горох або баранячий горох) - рослина з сімейства Бобові, одна з найдавніших агрикультур. Походження нуту - близькосхідне, в даний час він популярний і в багатьох інших країнах з теплим і помірним кліматом. Насіння-боби нуту - цінний харчовий продукт, що містить рослинний білок, клітковину, різні вітаміни і мінеральні сполуки, дуже корисні для організму людини. Нут - чудовий продукт для тих, хто постить і вегетаріанців різного спрямування. З бобів нуту готують хумус і фалафель і інші різні страви. А ще варений горох нут чудово поєднується з м'ясом різних тварин, відомо безліч рецептів, переважно традиційних, перевірених часом. При наступному поході за продуктами шукаємо якісний нут, терпляче готуємо його (адже це не швидко) і насолоджуємося смачними, поживними і корисними стравами.
Розповімо, як приготувати нут з м'ясом.
Загальні поради по приготуванню нуту
Оскільки готувати нут - справа довга для втілення більшості варіантів рецептів, краще зварити окремо, а потім з'єднувати з окремо приготованим м'ясом.
Перед тим як нут варити, його слід замочити мінімум години на 3-й (а краще на 8-12) в холодній або гарячій воді. Це робиться, щоб боби добре набухли - так вони зваряться швидше. Якщо хочете прискорити процес, додайте в ємність з замоченим нутом 1 чайну ложку харчової соди, перед приготуванням воду зіллємо і промиємо нут окропом або холодною водою.
Приготування Набряклий і промитий нут в казані або каструлі заливаємо чистою холодною водою, доводимо до кипіння і відкидаємо на друшляк (це робиться для зменшення можливого ефекту метеоризму після вживання). Знову заливаємо нут чистою водою і варимо до готовності на малому вогні, прикривши кришкою, іноді помішуємо. Зазвичай вариться нут не менше 2-х годин. Пробуємо на смак, якщо готове, можна приступати до приготування будь-яких страв з м'ясом. Варити в невеликій кількості води, якщо треба, підливайте. Якщо нут вийшов в рідині, її можна злити або використовувати для соусів або супів - як хочете.
Суп-юшка з нуту з м'ясом
Інгредієнти: зварений нут - 300-400 г; зварене куряче або індиче м'ясо без кісточок - близько 300-400 г; чистий бульйон, в якому це м'ясо варилося - до 15 л; морква або гарбуз мускатний - близько 150 г; перець солодкий червоний або жовтий - 1-2 шт.; часник - 2-3 зубчики; зелень різна свіжа (у тому числі, цибуля, петрушка, базилік, кінза та ін). Приготування У каструльку наливаємо чистий бульйон і закладаємо в нього нут і м'ясо, нарізане дрібними шматочками, а також гарбуз або морква (наріжте ножем, терткою не користуйтеся). Варимо на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Потім закладаємо подрібнений солодкий перець і варимо ще протягом 8-10 хвилин. Даємо супу постояти хвилин 10 і розливаємо по порціях, присипаємо подрібненою зеленню і часником. Можна приправити суп гострим червоним перцем або сумішшю каррі. Окремо можна подати сметану.
Слід зауважити, що приблизно слідуючи схемою цього рецепта, можна готувати подібні супи і з м'яса інших птахів і тварин. До складу супу можна ввести також картоплю і брокколі.
Нут з тушкованим м'ясом
Інгредієнти: м'ясо (краще баранина або яловичина, можна з кісточками, реберця, наприклад) - близько 600-800 г; жир перетоплений або олія рослинна; нут готовий зварений - близько 600 г; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; морква - 1-2 шт.; спеції сухі мелені; часник; свіжа зелень (петрушка, кінза, базилік та ін). Приготування Тушкуємо м'ясо в місткому казані або сотейнику. Розігріємо жир або олію і злегка обсмажимо нарізану цибулю. Убавим вогонь,
додамо нарізану короткою соломкою моркву і м'ясо у вигляді порціонних шматочків. Готуємо всі разом, прикривши кришкою. Свинина і телятина, молода баранина гаситься протягом приблизно 1 години. Яловичина і баранина (від дорослих тварин) - до 25 годин. Якщо необхідно, можна підливати у казан води. Тушкуємо з додаванням спецій до потрібного ступеня м'якості м'яса, якщо хочете, за 10-15 хвилин до кінця процесу можна додавати різні подрібнені овочі, томат-пасту, сіль. В самому кінці процесу закладаємо в казан з тушкованим м'ясом готовий нагут, тушкуємо все разом ще протягом 2-5 хвилин. Злегка остуджуємо. При подачі присипаємо подрібненою зеленню і часником.