Нирки домашніх тварин - досить корисний м'ясної субпродукт. Це нежирний білковий продукт, багатий різними вітамінами і мікроелементами. Добре приготовані страви з нирок легко засвоюються організмом людини.
З яловичих, телячих, свинячих та/або баранячих нирок можна приготувати смачні ніжні котлети.
Розповімо, як приготувати котлети з нирок.
Будь-яке блюдо з цього субпродукту ми не починали готувати, спочатку його треба підготувати.
Підготовка та маринування нирок домашніх тварин Видаляємо з нирок жир і плівки. Розрізаємо кожну нирку уздовж і акуратно гострим ножем вирізаємо сечові протоки.
Основна проблема приготування нирок - це специфічний запах, але його можна частково усунути і видозмінити допомогою попереднього вимочування і маринування.
Замочуємо нирки в холодній воді на півгодини хоча б, а краще на 3. Потім замаринуем половинки нирок (а краще разрежем їх на більш дрібні шматки) в будь-якому свіжовичавленому кислому або кисло-солодкому фруктовому соку (апельсин, лимон, грейпфрут, лайм, ківі, вишня, алича або суміш цих соків). Можна замаринувати в слабкому розчині натурального яблучного або винного оцту (2 столові ложки на склянку води), або в домашньому вини, або навіть в пиві. Додамо в маринад мелені спеції та часник. Маринуємо нирки хоча б протягом 2-х годин, іноді перевертаючи, потім промиваємо холодною водою і відкидаємо на друшляк. Тепер можна готувати.
Котлети з нирок - рецепт
Інгредієнти: підготовлені нирки (див. вище) - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; білий пшеничний багет середнього розміру - 1 шт.; молоко або вода - 1 склянка; яйце куряче - 2 шт.; смалець або рослинне масло; борошно пшеничне або панірувальні сухарі; мелені спеції (чорний перець, мускатний горіх, коріандр і ін); зелень кропу мелкорубленая; зелень різна для оформлення. Приготування Замочимо хліб у воді або молоці, потім злегка отожмем. Нирки разом з цибулею пропустимо через м'ясорубку, так само і розмочений хліб. Додати у фарш яйця, подрібнений кріп і спеції. Трохи присолим. Фарш ретельно перемішати (можна міксером) і виб'ємо об стіл. Густоту коригуємо борошном або крохмалем.

Розігріваємо в сковороді жир. Формуємо котлети , обвалюємо їх у борошні або панірувальних сухарях. Обсмажуємо котлети з обох боків до золотисто-коричневого відтінку і, зменшивши вогонь, тушкуємо ще трохи під кришкою для досягнення повної готовності. Котлети з нирок подаємо з будь-яким гарніром, овочевими салатами і традиційними різносолами (квашена капуста, солоні огірки, гриби і ін) і будь-яким гарніром. Обов'язково приготуйте до котлет з нирок який-небудь гострий соус (наприклад, часниково-сметанний, або томатний гострий з червоним перцем чилі і часником, або гострий соус на основі пюре або соку з кислою аличі, можна хрін або гірчицю). До котлет з нирок можна горілку подати, ягідні настоянки, світле вино або темне пиво.