Страви з квашеної капусти прийшли до нас з північно-західної кулінарії. Ситні страви на овочевій основі часто доповнювали різним м'ясом і подавали на стіл з хлібом і пивом. Справжня ситна чоловіча їжа. Хочете спробувати? Тоді пустіть в хід наші прості і смачні рецепти.
Квашена капуста тушкована з куркою
Інгредієнти: свіжа капуста - 600 г; квашена капуста - 600 г; білий цибуля - 120 г; сушені білі гриби - 15 г; курятина - 730 г; чорнослив - 10 шт.; бекон - 55 г; червоне вино - 120 мл; лист лавра; ягоди ялівцю - 3 шт. Приготування Свіжу капусту шаткуємо і прямо руками розминаємо її разом з квашеної, щоб розм'якшити листя. Перекладаємо капустяний мікс в жаровню і заливаємо водою врівень з капустою. Кладемо до овочів лавр і ялівець, ставимо посуд на вогонь і залишаємо тушкуватися близько півтора годин.
Чорнослив і гриби запарюємо на півгодини окремо один від одного.
На сковороді обсмажуємо скибочки бекону чекаючи моменту, коли весь жир витопиться. Шматочки бекону перекладаємо на тарілку, а на смальці пасеруємо цибулю з грибами і чорносливом. Через 3-4 хвилини обжарювання на сковороду кладемо курятину. В рамках даного рецепту ви можете використовувати будь-яку частину пташиної тушки, лише б вона була нарізана шматочками, так як тушкована квашена капуста з фаршем може вийти сухуватою. Так чи інакше, коли кура схопиться її можна приправити, змішати з відкладеним беконом і додати до капусти. Через годину блюдо буде готово.
Страви з тушкованої капусти квашеної: бігос з яловичиною
Для даного рецепту також можна вибирати будь-яку частину туші: любителі наваристого бульйону віддадуть перевагу тушкованою квашеною капусти з реберцями, в той час як прихильники м'яса полюблять традиційний варіант рецепта.
Інгредієнти: квашена капуста - 500 г; жирна яловичина 450 г; білий цибуля - 120 г; морква - 120 г; томатна паста - 24 м; листя лавра - 4 шт. Приготування Квашену капусту отживаем від надлишків соку і кладемо в жаровню разом з кружечками моркви і листям лавра. Додаємо до капусти воду так, щоб її кількість дорівнювала приблизно половині всього вмісту посуду. Ставимо жаровню на вогонь і тушкуємо капусту 20 хвилин, накривши кришкою.
Окремо пасеруємо цибулю і з'єднуємо його з нарізаного яловичиною. 10 хвилин буде достатньо для того, щоб шматочки м'яса схопилися не втративши своєї соковитості. Після, додаємо яловичину до капусти, кладемо томатну пасту і продовжуємо гасіння ще 25 хвилин. Не забудьте про прянощі.
Подавати бігос годиться з картоплею або хлібом, не випустивши з уваги і свіжу зелень.
Тушкована квашена капуста зі свининою
Інгредієнти: квашена капуста - 500 г; натуральна ковбаса з свинини - 300 г; картопля - 100 г; білий цибулю - 90 г; часник - 3 зубчики; лист лавра; пучку солодкої паприки; кмин - 3 г; вода - 1 л; сметана для подачі. Приготування Капусту віджимаємо від соку, але не виливаємо його в майбутньому капустяний сік допоможе нам відрегулювати кислоту страви за смаком.
Віджату капусту заливаємо водою і відставляємо в сторону.
Розігріваємо олію і пасеруємо на ньому кубики картоплі з цибулею поки ті стануть золотисто-коричневими. До овочів додаємо часник і нарізану великими кільцями натуральну ковбасу. Коли ковбаса також стане рум'яною, зливаємо надлишки жиру і додаємо лавр з кмином. Через 2 хвилини кладемо паприку і заливаємо все водою.
Попередньо замочену капусту повторно віджимаємо і кладемо в казан з ковбасою. Накриваємо посуд кришкою і тушкуємо капусту 45 хвилин. Перед подачею свинина тушкована з квашеною капустою повинна постояти хвилин 15. Подаємо зі сметаною.