Ось і розпочався Великий Піст, і ті люди, які з цим явищем знайомі мало, помилково вважають, що дотримуватися його неможливо, так як є практично всі заборонено. Однак інші, хто постить постійно, знають - навіть така їжа може бути смачною! Пропонуємо вам кілька пісних рецептів страв на кожен день.
Пісний суп гороховий
Інгредієнти: морква - 1 шт.; сухий горох - 200 г; лавровий лист - 3 шт.; часник - 2 зубчики; цибулина - 2 шт.; картопля - 4 шт.; борошно - 2 ст. ложки; спеції. Приготування Горох миємо, заливаємо водою і залишаємо замачиваться на всю ніч. Потім беремо каструлю, наливаємо в неї воду, кладемо очищену цибулину, половину моркви, нарізаної кільцями, лавровий лист і запашний перчик. Доводимо все до кипіння і проварюємо півгодини на тихому вогні. Картоплю чистимо, шаткуємо кубиками і додаємо в бульйон разом з горохом. Чекаємо, поки бульйон закипить, знімаємо піну, і варимо 15-20 хвилин. Подрібнену цибулю і другу половинку моркви, натертий на дрібну тертку, пасеруємо на сковорідці з додаванням рослинного масла. Далі на чистій сковороді обсмажуємо борошно до легкого потемніння і викладаємо її невеликими порціями в бульйон, помішуючи. Додаємо зажарку, видавлюємо часник і варимо хвилин 5-10 підсолюємо за смаком. Після цього знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і наполягаємо супчик кілька хвилин.
Пісні голубці з грибами
Інгредієнти: білокачанна капуста - 1 шт.; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; печериці - 200 г; зелень - 150 г; рис - 150 г; масло рослинне - 40 мл; спеції. Приготування Качан капусти опускаємо в крутий окріп і знімаємо по черзі листя. Далі обробляємо і нарізаємо дрібно гриби, цибулю і моркву. Останні відправляємо на сковороду і пасеруємо на рослинній маслечко. Потім додаємо гриби овочів і смажимо до готовності. Рис відварюємо до напівготовності, а потім змішуємо з овочами. Тепер начиняємо капустяні листочки і викладаємо голубці в каструлю. Заливаємо їх окропом і тушкуємо страву на середньому вогні до готовності.
Пісні пиріжки в духовці
Інгредієнти: дріжджі сухі - 1 ст. ложка; тепла вода - 15 склянки; цукор - 2 ст. ложки; сіль - щіпка; борошно - 4 ст. Для начинки:
масло рослинне - 100 мл; картопля - 6 шт.; цибулина - 2 шт. Приготування Змішуємо сухі дріжджі з сіллю і цукром, а потім вливаємо воду. Потім поступово додаємо борошно і замішуємо тісто, як для млинців, ретельно збиваючи вінчиком. Далі накриваємо кришкою, закутуємо рушником і ставимо каструлю в тепле місце хвилин на 15. Не втрачаючи часу дарма, давайте зробимо начинку для пиріжків. На рослинному маслі обсмажуємо до золотистого кольору подрібнену цибулю, а картоплю чистимо, відварюємо і зливаємо з неї всю воду. Потім добре розминаємо його в пюре і змішати зі смаженою цибулею, подсаливая за смаком. До піднялася тесту додаємо трохи олії, підсипаємо ще борошна і знову обгорнувши, ставимо в тепло на 15 хвилин. Поверхня столу присипаємо борошном, відщипуємо від тесту невеликий шматочок і розгортаємо його. Викладаємо в середину кружечка начинку і акуратно защипуємо краю. Викладаємо пиріжки на деко і відправляємо в розігріту духовку на 15-20 хв.
Пісні картопляні деруни
Інгредієнти: зелень свіжа - за смаком; картопля - 6 шт.; спеції; олія рослинна. Приготування Картоплю чистимо, обполіскуємо і подрібнюємо на крупній тертці або в кухонному комбайні. Далі отриману масу підсолюємо, перчимо й перемішуємо. У сковороді розігріваємо масло і викладаємо картопляне тісто ложкою. Розрівнюємо і обсмажуємо деруни з кожного боку по 3 хвилинки.