Гарбуз - дуже корисна рослина, плоди якого містять безліч корисних для організму людини речовин. Можна гарбуз є сирої (у складі салатів, наприклад), а можна готувати різними способами, в тому числі і запікати в духовій шафі. Відомо безліч варіантів приготування гарбуза в духовці - це страви абсолютно різних типів.
Гарбуз, запечена в духовці з цукром і корицею - рецепт десертний
Інгредієнти: гарбуз (краще всього мускатна) - 1 шт. або половина; цукор-пісок; кориця. Приготування Ріжемо гарбуз навпіл, видаляємо насіння і нарізаємо скибками товщиною близько 2 див. Посипаємо скибки з боку м'якоті сумішшю цукру з корицею (ще можна додати в цю суміш тертий мускатний горіх, шафран і кардамон). Запікаємо в духовій шафі протягом 20 хвилин. Подаємо в якості десерту з какао, чаєм, компотом, каркаде, ройбушем, мате. Дітям сподобається.
Гарбуз, фарширована і запечена в духовці цілком - ситний обід в сільському стилі
Інгредієнти: гарбуз кругла невелика (щоб помістилася в духовку) - 1 шт.; рис; фарш м'ясний нежирний (краще змішаний, наприклад, свинячий з курячим) - близько 300 м; яйце куряче - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вершки натуральні молочні - близько 80 мл; масло вершкове натуральне, краще топлене; тертий мускатний горіх; пекучий червоний перець; солодка паприка; спеції різні мелені (коріандр, шафран, кардамон і ін); зелень городня; часник. Приготування Спочатку підготуємо начинку. Ретельно промиємо і зваримо рис протягом 8-10 хвилин, відвар зіллємо. Спассеруем або злегка обсмажимо в сковороді на олії поросяти, ягняти цибулю, додати м'ясний фарш і спеції. Готуємо до зміни кольору фаршу, перевертаючи лопаткою.
З'єднуємо фарш з рисом, трохи охолоджуємо. Додаємо рубану зелень, 1-3 яйця, продавлений часник, трохи вершків (з урахуванням того, щоб рис просочився і розпух ще). Перемішуємо.
Як фарширувати гарбуз для приготування в духовці?
Зрізаємо з гарбуза верхівку, з допомогою столової ложки видаляємо з гарбуза насіння та волокна, їх оточують, вичищаємо. Заповнюємо отриману ємність приготовленої начинкою. Закриваємо гарбуз верхівкою, як горщик кришкою.
Запікання гарбуза в духовці
Поміщаємо гарбуз в розігріту духовку хвилин на 25. Розкладаємо по тарілках начинку, до кожної порції додаємо шматочок-другий гарбуза, яку ми розрізали.
Приблизно таким же чином можна запекти і гарбуз поздовжньої форми, розрізавши її навпіл.
Приготування Видаляємо серцевину, закладаємо начинку в половинки і запікаємо (див. вище). Після запікання можна присипати тертим сиром (можна включити трохи тертого сиру до складу начинки). Акуратно розрізаємо впоперек з кроком не менше 3 див. Оформляємо зеленню.
Гарбуз в горщиках в духовці з м'ясом в пряному винно-масляному соусі - вишукане блюдо в сільському стилі (розрахунок на 1 порцію).
Інгредієнти: м'ясо без кісток і шкіри (свинина або курка, гуска, качка, індичка, кролик, ягнятина або телятина) - 200 г; гарбуз - 150 г; пшоняна крупа - 2 ст. ложки; перець солодкий червоний - 1 шт. (або 05 залежить від розміру); вино рожеве або біле несульфитированное (краще мускатне) - 60 мл; трохи червоного перцю пекучого; масло вершкове - 20 г; спеції сухі мелені (шафран, гвоздика, коріандр і ін); часник - 1 зубчик; зелень різна, в тому числі, молода цибулька. Приготування М'ясо нарізаємо дрібними шматочками-брусочками, зручними для їжі виделкою, також і гарбуз. Перець нарізаємо соломкою.
Закладаємо в порційні горщики спочатку шматочок масла, зверху м'ясо зі спеціями, наступним шаром - гарбуз і солодкий перець, 1-2 ст. ложки пшоняної крупи. Вливаємо вино і стільки ж води. Запечатуємо фольгою, робимо 3-5 проколів сірником. Поміщаємо горщики в духовку при середньому нагріванні або починає остигати російську піч на 40 хвилин. У готове блюдо додаємо зелень і часник (зрозуміло, в подрібненому вигляді). Приправляємо пекучим червоним перцем. Перемішуємо, подаємо з вином, з яких готували, і коржем. Їмо з горщика.