М'який, злегка солодкуватий запечена картопля становить прекрасну пару м'ясного фаршу. При чому останній можна брати абсолютно будь-якого види: курятина, яловичина, індичка, свинина - біле або червоне м'ясо ніколи не буде зайвою до запеченим бульб. Про рецептах запеченої картоплі з фаршем ми і поговоримо далі.
Картопля фарширована м'ясним фаршем в духовці
Згодні, картопляну запіканку з фаршем вже нікого не здивуєш (хоча їй ми приділимо пару рецептів, просто тому, що це шалено смачно), але як на рахунок буквально начиненою фаршем картоплі, приготовленої в духовці? Звучить оригінально.
Інгредієнти: оливкова олія - 42 мл; білий цибуля - 50 р; часниковий зубчик - 1 шт.; стебло селери - 40 г; м'ясний фарш - 480 м; томатна паста - 20 г; соус вустер - 10 мл; яловичий бульйон - 280 мл; кукурудзяне борошно - 15 г; вода - 40 мл; великі картопляні бульби; тертий твердий сир. Приготування Беремо кілька великих картопляних бульб, миємо під проточною водою зі щіткою й обсушуємо. Обертаємо бульби фольгою і ставимо в розігріту до 190°С духовку запікатися до м'якості (час визначається розміром картоплин).
Поки бульби в духовці, можна зайнятися начинкою - м'ясним фаршем. Для його приготування нам спершу слід спасерувати овочі на оливковій олії, потім додати до них спеції, вустер, трохи томатної пасти і самого м'ясного фаршу. Як тільки фарш схопиться, заливаємо вміст сковороди бульйоном і залишаємо тушкувати 20-25 хвилин, після чого додаємо розчин з борошна і води, чекаємо, поки м'ясний соус загусне і знімаємо його з вогню.
М'які картопляні бульби надламиваем, надлом заливаємо соус з м'ясним фаршем, посипаємо все сиром і ставимо в духовку при 150°С на 5 хвилин, щоб сир розплавився, а м'ясний сік просочив картоплю.
Подавати картопля з фаршем приготований в духовці слід гарячим.
Картопля запечена з фаршем
Інгредієнти: великі бульби картоплі - 2 шт.; сушені томати - 180 г; м'ясний фарш - 600 г; білий цибуля - 80 г; часникові зубчики - 2 шт.; морква - 90 г; томатна паста - 30 г; томати у власному соку - 800 г; хліб - 100 г; твердий сир - 80 р. Приготування Розігрів трохи олії на сковороді пасеруємо цибулю з часником та морквою 2-3 хвилини, додаємо м'ясний фарш обсмажуємо його, помішуючи, хвилин 10-15 а потім змішуємо з томатною пастою, томатами у власному соку і доводимо рідину до кипіння. Приправляємо м'ясний фарш в соусі за смаком і тушкуємо 25 хвилин.
Тим часом відварюємо картоплю й нарізаємо його кубиками. Змішуємо нарізані бульби з м'ясним фаршем в соусі, викладаємо в керамічну форму для випікання і посипаємо сумішшю раскрошенного хліба і тертого твердого сиру. Готуємо запечена картопля з м'ясним фаршем в духовці 40 хвилин при 180°С.
Картопля з фаршем і грибами в духовці
Інгредієнти: картопля - 700 г; фарш м'ясний - 400 г; кориця - 1 ч. ложка; томатний соус - 660 г; соус бешамель - 350 г; оливкова олія. Приготування Розігрів духовку до 200°С, беремося за приготування картоплі. Бульби миємо й чистимо, а потім закладаємо в наповнену водою каструлю і ставимо на вогонь. 10-12 хвилин буде достатньо для того, щоб картопля дійшов до напівготовності, після чого його можна нарізати тонкими кільцями.
Обсмажуємо м'ясний фарш два підходи до золотистого кольору. Додаємо до м'яса коричну паличку для аромату і заливаємо томатним соусом. М'ясо в соусі має потушиться 5 хвилин - цього достатньо для того, щоб смак і аромат змішалися.
Дно форми для випікання покриваємо шаром нарізаної картоплі, змащуємо його частиною томатного соусу і повторюємо шар картоплі, покривши його на цей раз білим соусом. Знову повторюємо шари, поки всі компоненти страви не закінчаться.
Готуємо картопляну запіканку близько 35 хвилин.