Зрозуміло, що назва тюфтельок «Їжачки» досить образне. Насправді, блюдо з такою інтригуючою назвою має мало чого спільного з милими комахоїдними, просто рисові зерна в складі фаршу стирчать назовні на манер голок їжака. Розігралася фантазія домогосподарок, зрештою, перетворилася на повноцінну страву з таким дивною назвою. У рецептах далі ми поговоримо про те, як приготувати «Їжачки» в мультиварці.
«Їжачки» з підливою в мультиварці - рецепт
Томатна підлива до м'ясних митболам - класика. Готову страву можна подавати окремо, використовувати для приготування піци, пасти, сендвічів або як доповнення до будь гарнірів.
Інгредієнти: томати у власному соку - 420 г; яловичий бульйон - 120 мл; яловичий фарш - 500 г; білий цибулю - 200 р; рис (довгі зерна) - 1/2 ст.; часникові зубчики - 2 шт.; петрушка. Приготування Розігріваємо чашу мультиварки в режимі «Випічка». Наливаємо в чашу масло, додаємо туди ж дрібно нарізаний лук і пасеруємо його хвилини 3-4. До цибулі додаємо часник і чекаємо ще близько хвилини. Заливаємо овочі в чаші томатами у власному соку, вливаємо бульйон і перемикаємося на «Гасіння». Через 20 хвилин томати повинні перетворитися з цілих плодів в однорідний соус.
Змішуємо фарш з рисом, зеленню і спеціями за смаком. За допомогою столової ложки відміряємо рівні порції м'яса і формуем їх у кульки. Кульки з яловичини кладемо в томатний соус і знову закриваємо чашу пристрою. М'ясні їжачки в мультиварці будуть готові через 40 хвилин приготування в тому ж режимі.
Подавати їх краще всього відразу, поки гарячі, однак, і в холодному вигляді левова частка їх приголомшливого смаку збережеться.
Курячі «Їжачки» в мультиварці
Тефтелі з курятини у вершковому соусі хороші не тільки самі по собі, але і в компанії пасти або картопляного пюре. Ситний і смачний обід за мінімальний час забезпечено.
Інгредієнти: курятина (біле м'ясо) - 450 г; білий цибулю - 90 г; рис (довгі зерна) - 40 г; сушена м'ята - 2 г; зелень петрушки - 15 г; молоко - 800 мл; вершкове масло - 80 г; борошно - 20 р. Приготування Насамперед необхідно зайнятися соусом. Для соусу на розтопленому маслі обсмажуємо борошно протягом 40 секунд на «Випікання», а потім заливаємо його молоком. Чекаємо, поки соус загусне, і переливаємо його в окрему ємність.
Курятину перекручуємо у фарш разом з цибулею, додаємо зелень і сушену м'яту, спеції, а потім формуем з фаршу кульки однакового обсягу. Використовуючи все той же режим, смажимо курячі кульки з усіх сторін до тих пір, поки вони не схопляться, а потім заливаємо готовим соусом і перемикаємося на «Гасіння». Приготування їжачків в мультиварці займе близько 20 хвилин, після чого їх можна буде подавати з будь-яким гарніром.
Смачні тюфтельки «Їжачки» в мультиварці
Не дивлячись на те, що всі вищеописані рецепти і так досить диетични, зробити страву ще здоровіше можна, якщо приготувати тефтелі на пару і без додавання жиру.
Інгредієнти: фарш з індички - 1 кг; рис басматі - 1 ст.; яйце куряче - 1 шт.; білий цибулю - 100 р; зелень. Приготування Ретельно промиваємо рисові зерна під холодною проточною
водою. Пропускаємо цибулину через м'ясорубку або пюрируем її в блендері, а отриманого пюре додаємо до индюшиному фаршу разом зі спеціями. Туди ж відправляємо і куряче яйце, яке дозволить тефтелі тримати форму і не розвалюватися. Змішуємо фарш з промитим рисом і формуем з отриманої маси тефтелі рівного розміру (всього, з такої кількості інгредієнтів, повинно вийти близько 20 штук).
Викладаємо тефтелі в контейнер для варіння на пару і розміщуємо над заповненої водою до вказаного рівня чашею. «Їжачки» на пару в мультиварці будуть готується в режимі «Варка на пару» протягом 50 хвилин.