Здається, все що завгодно може стати смачніше, якщо це змішати з сиром і поставити в духовку. Картоплю теж не є винятком. Картопляні бульби, будучи досить смачними і самі по собі, стають універсальною базою для різноманітних сирних добавок. Про те, як приготувати картоплю в духовці з сиром, ми і будемо говорити в цій статті.
Рецепт запеченої картоплі з сиром
Інгредієнти: картопляні бульби (великі) - 4 шт.; бекон - 250 г; вершкове масло - 50 г; тертий твердий сир - 130 г; йогурт або сметана - 200 г; пучок зеленого цибулі. Приготування Температуру духової шафи виставляємо на позначку в 200°С, а поки піч розігрівається, ретельно миємо й обсушуємо картоплини. Викладаємо картоплю на деко і запікаємо близько години або до м'якості.
Поки картопля в духовці, підготуємо інші інгредієнти. Нарізаємо бекон невеликими квадратиками і обсмажуємо на сухій сковороді до хрускоту.
Бульби остуджуємо, з верхньої половини знімаємо шкіру і обережно витягуємо частину м'якоті з допомогою чайної ложки так, щоб не пошкодити стінки. У нас виходить картопляна «човник», яка послужить прекрасним вмістилищем для сирної начинки.
Витягнуту картопляну масу товчемо з вершковим маслом, додаємо тертий сир, сметану і нарізаний зелений лук. Залишками сиру і обсмаженим беконом посипаємо верхівку картоплин і повертаємо їх у духовку ще на 10 хвилин.
Картопля з сиром і часником
Інгредієнти: картопляні бульби (маленькі) - 12 шт.; оливкова олія - 12 мл; яловичий фарш - 120 г; томатний соус - 400 р; свіжий базилік - 20 г; часник - 3 зубчики; тертий сир моцарелла - 170 р. Приготування Ретельно вимиті картоплини кладемо в каструлю з водою і відварюємо приблизно 10-12 хвилин, щоб бульби злегка розм'якшилися. Відварну картоплю остуджуємо і зрізаємо з нього верхівки. Також знімаємо частина знизу, щоб бульби були більш стійкі. За допомогою невеликої ложки виймаємо м'якоть, намагаючись не пошкодити стінки.
На сковороді обсмажуємо яловичий фарш з часником, заливаємо його томатним соусом і ретельно перемішуємо. Через пару хвилин додаємо базилік і викладаємо начинку всередину картопляних ємностей, посипаємо все сиром і ставимо в духовку ще на кілька хвилин, щоб картопля повторно підігрілася, а сир розплавився.
Картопля з сиром в горщиках - рецепт
Інгредієнти: картопля (середній) - 8 шт; тертий сир - 250 г; вершкове масло - 60 г; молоко - 430 мл Приготування Картопляні бульби очищаємо і відварюємо 15 хвилин в підсоленій воді. Картоплю натираємо на крупній тертці і викладаємо в горщики. Підігріваємо Молоко з маслом, додаємо спеції і виливаємо поверх тертої картоплі. Посипаємо вміст горщиків сиром і ставимо на 40 хвилин у духовку розігріту до 180°С.
Печена картопля «гармошка» з сиром
Інгредієнти: картопляні бульби (великі) - 4 шт.; розтоплене вершкове масло - 60 г; бекон - 4 скибочки; тертий твердий сир - 120 г; сметана - 50 г; зелену цибулю. Приготування Розігріваємо духовку до позначки в 200°С . За допомогою гострого ножа робимо поперечні надрізи у вимитих і обсушену бульбах рівно на 2/3 їх висоти. У надрізи кладемо тонкі шматочки вершкового масла, добре все приправляємо і перекладаємо на покритий пергаментом деко. Картоплю запікаємо протягом години або до м'якості, після чого в ті ж надрізи кладемо тертий сир і трохи обсмаженого до хрускоту бекону, повертаємо в духовку ще хвилин на 5-6 щоб сир розплавився, а потім подаємо до столу зі сметаною, залишилися беконом і подрібненою зеленою цибулею. Крім описані інгредієнтів в надрізи картоплі можна закладати все, що завгодно, дайте волю фантазії.