Хліб - головна страва в кожному будинку. Хліб здавна подавався до будь-яких страв, а більш швидкого і смачного перекусу ніж бутерброд поки так і не придумали.
Існує два найпоширеніші види хліба - білого і житнього, і саме останній вважається більш дієтичним і корисним варіантом. Він присутній практично в кожній програмі здорового харчування або схуднення. Тому ми хочемо поділитися способами, як спекти житній хліб вдома в духовці.
Рецепт житнього хліба в духовці
Випікання хліба в духовці за цим рецептом не забере багато сил і часу, зате ви отримаєте домашній смачний хлібець.
Інгредієнти: борошно житнє - 15 ст.; борошно пшеничне - 15 склянки; вода тепла - 15 ст.; сухі дріжджі - 1 ст. ложка; масло рослинна - 1 ст. ложка; цукор - 1/2 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Змішайте дріжджі з цукром, залийте їх теплою водою і поставте в тепле місце на 15 хвилин, поки дріжджі не заграють.
Просійте обидва види борошна і змішайте в окремій мисці, додайте до них сіль і рослинне масло. Потім, потроху додайте в цю масу дріжджову воду і замісіть тісто. Миску з тістом накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину, щоб воно збільшилося в об'ємі.
Посипте стіл або іншу робочу поверхню борошном і викладіть на неї тісто, добре пам'ятаєте його і перекладіть у форму для запікання, яку перед цим потрібно змастити рослинним маслом. Накрийте форму харчовою плівкою і залиште тісто на 20 хвилин. За цей час розігрійте духовку і готуйте в ній хліб 40-45 хвилин при 200 градусах.
Домашній житній хліб в духовці
Приготування хліба будинку в духовці добре тим, що ви можете додати в нього будь-які інгредієнти, тим самим зробивши смак більш оригінальним.
Інгредієнти: борошно житнє - 300 г; борошно пшеничне - 400 г; вода - 400 мл; сіль - 2 ч. ложки; цукор - 5 ч. ложок; дріжджі сухі - 2 ч. ложки; часник - 5-6 зубчиків; масло рослинне - 3 ст. ложки. Приготування Перемішайте цукор з сухими дріжджами і половиною зазначеної порції води. Поставте цю суміш на 20-25 хвилин у тепле місце. Після того, як дріжджі заграють, і з'явиться «шапочка» додайте залишок води, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль і житнє борошно, яку перед цим не забудьте просіяти.
Змішайте все це і поступово додайте попередньо просіяне пшеничне борошно. Сюди ж відправте подрібнений часник, замісіть тісто. Коли воно буде готове, накрийте миску з тістом рушником і відправте в тепло на 15 години. Коли час закінчиться, пам'ятайте тісто і покладіть його в змащену маслом форму для запікання. Залиште тісто в формі на 40-50 хвилин для вистоювання. Розігрійте духовку до 220 градусів і випікайте хліб 50 хвилин. Потім, збризніть його водою, оберніть рушником і дайте охолонути.
Житньо-пшеничний хліб в духовці
Хліб, що приготований за наступним рецептом, завдяки додаванню меду і коріандру, набуває незвичайний і дуже приємний смак.
Інгредієнти: борошно пшеничне - 350 г; борошно житнє - 350 г; кефір теплий - 250 мл; сухі дріжджі - 1 пакетик; сіль - 1/2 ст. ложки; мед - 1/2 ст. ложки; коріандр в зернах. Приготування У комбайні або в мисці змішуємо кефір, мед, сіль і дріжджі. Зерна коріандру розтираємо в долонях, а потім додаємо до кефіру та інших інгредієнтів. Борошно, житнє, пшеничне, просіваємо, якщо хочете отримати більш «чорний», додайте трохи більше житнього борошна.
Замішуємо тісто і формуємо з нього кулю, який кладемо на посипану борошном тарілку.
Ножем зверху на кулі з тіста робимо сіточку, не дрібну, і відправляємо його в тепле місце на 20 хвилин. Можна розігріти духовку до 50 градусів вимкнути її і туди поставити хліб, щоб він підійшов.
Після закінчення 20 хвилин, кладемо хліб на змащений маслом деко і відправляємо в тепле місце ще на 15-20 хвилин. Розігріваємо духовку до 270 градусів, збризкуємо хліб водою і ставимо на 10 хвилин на верхню полицю духовки, потім зменшуємо температуру в духовці до 180 градусів і печемо хліб ще 20 хвилин. Таким чином, у вас вийде смачний хлібець з хрусткою скоринкою.