Раніше на Русі пекли тільки білий хліб. З борошна вищого сорту в пекарнях при церквах випікали просфори, хлібини, сайки, калачі та інші хлібні вироби. А ось житній хліб з'явився лише в кінці 12 століття, але дуже вже полюбився російському народу. Така любов до житньому хлібу завжди дуже дивувала європейців і вважалася у них великим мистецтвом і загадкою, тому що рецепт його приготування завжди був оповитий таємницею. Сьогодні, навіть, незважаючи на великий асортимент хлібобулочних виробів на прилавках магазину, знайти по-справжньому смачний хліб не так то й просто. Давайте з вами дізнаємося кілька секретів, як правильно пекти хліб в духовці. Чому в духовці? Оскільки у міського людини навряд чи знайдеться будинку піч, то для того, щоб йому самому зробити смачний хліб в домашніх умовах знадобиться звичайна духовка.
Давайте з вами розглянемо рецепт приготування білого і житнього домашнього хліба, спеченого в духовці.
Рецепт білого хліба в духовці
Інгредієнти: пшеничне борошно вищого сорту - 3 ст.; сухі дріжджі - 3 г; сіль - 1 5 ч. ложки; вода - 350 мл; манна крупа і борошно - для оброблення тесту. Приготування Як спекти хліб в духовці? Щоб тісто добре підійшло, йому необхідно постояти хоча б 12 годин, тому краще всього замісити його на ніч. Отже, беремо глибоку каструлю і змішуємо в ній борошно, дріжджі і сіль. Все ретельно перемішуємо. Потім акуратно вливаємо теплу воду і гарненько розмішуємо, щоб не утворилися грудочки. Іншими словами треба домогтися того, щоб борошно ввібрала в себе всю воду. На наступний день, коли тісто добре настоявся, приступаємо до самого процесу випікання хліба.
Як зробити хліб в духовці? Починаємо з того, що спочатку включаємо духовку на 230° і залишаємо нагріватися. У неї відразу ж ставимо порожню форму з кришкою, в якій потім буде випікатися наш хліб. Якщо у вас немає форми, то можете використовувати звичайну каструлю. Отже, на обробну дошку насипати багато борошна і кладемо в неї наше рідке і липке тісто. Щоб воно не розтеклося, присипаємо його зверху і з боків борошном і гарненько вимішуємо. Потім акуратно перекладаємо тісто в нагріту форму або каструлю, накриваємо кришкою і ставимо в розігріту духовку. Через 30 хвилин знімаємо кришку і допікаємо хліб ще 20 хвилин. Готовий білий хліб повинен вийти пишним і з апетитною рум'яною скоринкою.
Як приготувати житній хліб в духовці?
Інгредієнти: житнє борошно вищого сорту - 3 ст.; пшеничне борошно вищого сорту - 3 ст.; цукор - 1 ст. ложка; дріжджі сухі - 2 ст. ложки; вода - 3 ст.; сіль - 1 ст. ложка; рослинне масло - 1 ст. ложка; насіння кмину - за смаком. Приготування Давайте розглянемо з вами рецепт швидкого приготування хліба в духовці. Для початку зробимо опару.
Для цього беремо теплу воду, наливаємо в каструльку і додаємо цукор, дріжджі. Все добре перемішуємо і залишаємо запениваться. В іншій ємності змішуємо два сорти борошна, насіння кмину і сіль. Акуратно вливаємо в борошно опару і заважаємо до утворення м'якого тіста. Потім накриваємо його рушником і ставимо на годину в тепле місце. Як тільки наше тісто підніметься, ділимо його на дві частини і кладемо у змащені форми для випічки. Залишаємо на 2 години і лише, потім відправляємо в добре розігріту духовку на 50 хвилин. Дістаємо готовий житній хліб і змащуємо його вершковим маслом або молоком. Надаємо красу і чудовий аромат житньому хлібу за допомогою присипки насінням кмину. Щоб вони не обсипалися, хліб потрібно заздалегідь ретельно змастити глазур'ю. Приємного вам апетиту!