Кефірний тісто для пиріжків дуже просто і зручно готувати, адже, по-перше, не потрібно гадати підніметься воно чи ні - підніметься однозначно, оскільки кисломолочні бактерії у складі кефіру при бродінні в будь-якому випадку буду виділяти вуглекислий газ. А по-друге, зазвичай пиріжки на кефірі просто смажать на сковороді, тому і від вовтузні з духовкою ми, в більшості рецептів, звільнені. На додаток до сказаного, також варто зауважити, що пиріжки з кефіру тесту завжди виходять незвичайно повітряними і пористими, завдяки все тим же кисломолочним бактеріям, а отже і поїдаються миттєво.
Пиріжкове тісто на кефірі
Кефірний тісто з використанням дріжджів завжди виходить пишним і легким немов пух.
Інгредієнти: кефір (жирність 25%) - 1 ст.; масло рослинне - 1/2 ст.; цукор - 1 ст. ложка; дріжджі сухі - 1 пакетик; сіль - 1 ч. ложка; борошно - 3 ст. Приготування Рослинне масло і кефір злегка підігріваємо, бажано на водяній бані, і змішуємо з цукром і сіллю. У невеликій кількості подсахаренной теплої води розводимо дріжджі і чекаємо від 5 до 15 хвилин (в залежності від часу зазначеного в інструкції по приготуванню). Дріжджову суміш можна додавати до теплого кефіру, а потім переходити до замішування тіста, порційно підсипаючи насичену киснем просіяне борошно. З готового тіста формуємо кульку, покриваємо його харчовою плівкою і залишаємо доходити в теплому місці 20-30 хвилин. Далі таке тісто використовується для випікання пиріжків в духовці або мультиварці.
Приготування бездріжджового пирожкового тесту
Якщо вам не хочеться возитися з дріжджами, то кефірний тісто можна запросто приготувати і без них, причому такий варіант нічим не поступається дріжджове за смаковими якостями.
Інгредієнти: кефір - 1 склянка; борошно - 400 г; сода - 1 ч. ложка; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ч. ложка; рослинна олія - 40 мл Приготування Кефір злегка підігріваємо на водяній бані і змішати з содою, цукром і сіллю, після можна додати 1 ст. ложку масла. Все добре перемішуємо і переходимо до замісу, потроху досипаючи просіяне борошно. Коли тісто стане важко заважати ложкою або віночком - починайте вимішувати руками, використовуючи трохи борошна на подпил стола і рук, але не перестарайтеся: тісто у результаті повинно вийти дуже ніжним і м'яким, тому намагайтеся максимально дотримуватися пропорції, зазначені в рецепті. Коли бездріжджове тісто буде досить еластичним і перестане липнути до поверхні, формуємо з нього кульку і накриваємо плівкою. Залишаємо доходити близько 30 хвилин. Таке тісто на кефірі зазвичай використовується на смажені пиріжки.
Рідке тісто для пиріжків на кефірі
На приготування рідкого пирожкового тесту йде менше всього часу: з-за малої кількості борошна тісто легше і швидше підходить і аналогічно готуватися. Пиріжки з рідкого тіста зазвичай обсмажують у фритюрі, або випікають у формі для кексів, або пирогів чергую шар тіста з шаром начинки.
Інгредієнти: кефір - 250 мл; яйця - 2 шт.; борошно - 2 ст.; сода - 05 ч. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Яйця збиваємо в мисці разом з сіллю, до них додаємо злегка підігрітий (або кімнатної температури) кефір і ретельно збиваємо. Далі поступово присипаємо просіяне борошно разом з содою і замішуємо тісто. Гарненько вимісити його ложкою навряд чи вдасться, тому, змочивши руки рослинним маслом, починаємо вимішувати його без допомоги інструментів. Доходити тісто, як і в попередніх рецептах, залишаємо під плівкою на 30-40 хвилин.
Працювати з рідким тесом не так вже й просто, тому, перед тим як формувати пиріжки для фритюру, руки необхідно змащувати маслом, а після промивати водою і знову повторювати процедуру вже для наступного пиріжка, але повірте, таке ласощі варто невеликих зусиль. Приємного апетиту!