Будь-який школяр просто обожнює котлети в тісті. Боротися з цією схильністю марно, і мамам, не впевненим у якості буфетної продукції, доведеться освоїти виготовлення такого жаданого страви вдома. Тим більше що і чоловік з радістю прихопить цю свіжу випічку на роботу.
Як приготувати котлети в тісті?
Інгредієнти: молоко - 05 л; маргарин - 50 г; дріжджі пресовані - 40 г; борошно - 3-4 ст.; цукор - 3 ст. ложки; яйця - 2 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; сіль - 1 год. ложка. Для котлет:
фарш - 500 г; цибуля -1 шт.; батон - 100 г; яйце - 1 шт.; молоко - 05 склянки; часник - 2 зубчики; зелень (кріп і петрушка) - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування У теплому молоці розчиняємо цукор і розводимо дріжджі. Борошно (3 ст.) просіваємо гіркою на стіл, робимо поглиблення і вливаємо туди «розпущене» дріжджі. Додаємо збите з сіллю яйце, масло, розм'якшений маргарин. Замішуємо м'яке, ніжне тісто. При необхідності підсипаємо трохи борошна. Готове тісто змащуємо олією і залишаємо в теплому місці без протягів. Коли воно збільшиться в об'ємі в 3 рази, обминаємо і знову даємо підійти.
Тим часом готуємо котлети. Фарш вибираємо будь - яловичий, свинячий, курячий, змішаний або навіть рибний. Покупної фарш краще ще раз пропустити через м'ясорубку, додаючи при цьому замочений у молоці батон і цибулину. У готовий фарш вбиваємо яйце, солимо, перчимо. Додаємо пропущений через прес часник і дрібно нарубану зелень. Добре все вимішуємо, формуємо котлети, які обсмажуємо або запікаємо в духовці, а можна й приготувати на пару.
Тісто розгортаємо в пласт товщиною півсантиметра. Нарізаємо смужками, якими внапуск обмотуємо котлетки. При цьому їх кінчики повинні виглядати з тіста. Готові пиріжки викладаємо на застелений пергаментом деко. Даємо їм піднятися хвилин 20 змащуємо збитим яйцем і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку - підрум'янитися. Це займе близько півгодини.
Котлети в тісті можна і обсмажити на сковороді у великій кількості олії. Вийде дуже смачно, але менш корисно.
Як зробити котлету в листковому тісті?
Перший спосіб Інгредієнти: тісто листкове - 200г; фарш - 350 г; цибуля - 1 шт.; сухарі панірувальні - 3 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Готовий фарш пропускаємо з цибулею через м'ясорубку, солимо, перчимо. Формуємо 5 котлет, гарненько їх «обхлопиваем» і обвалюють у панірувальних сухарях. Вони вберуть виділився м'ясний сік і не дадуть тесту розмокнути.
Тісто нарізаємо прямокутниками з довжиною на 4 см більше довжини котлет і шириною в 2 котлети. По центру викладаємо котлету, а по краях, з обох сторін, тісто симетрично нарізаємо бахромою завширшки 15-2 див.
Загинаємо торці і обплітає котлету, з'єднуючи смужки під невеликим кутом.
Готові котлети в листковому тісті викладаємо на застелений пергаментом деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Другий спосіб З фаршу формуємо круглі котлетки і обсмажуємо з двох сторін. Листкове тісто розділяємо на окремі аркуші, нарізаємо тонкими смужками і обплітає ними остиглі котлети, як клубок нитками. Добре закріплюємо кінці стрічок з тіста. Готові «клубочки» викладаємо на деко, обмазуємо яйцем і відправляємо в духовку - підрум'янитися.