Літо, море, гарячий пісок, листкові пироги з м'ясом і біляші. Без них не обходиться не один пляж на всьому пострадянському просторі. Жваві жінки продають засмажені пиріжки з м'ясом, і часто ми просто не в змозі протистояти спокусі. Як же це смачно! Але все ж краще не полінуватися і приготувати їх самостійно. У домашніх біляшів є одна незаперечна перевага - у них більше м'яса.
Рецепт біляшів на кефірі
Інгредієнти: кефір - 500 мл; дріжджі (сухі) - 10 г; цукор - 2 ст. ложки; борошно - 1 кг; яйце - 1 шт.; фарш - 1 кг; цибуля - 4 шт.; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Як робити тісто на біляші? Дріжджі з цукром розвести в половині склянки теплої води. В широку миску просіваємо борошно, додаємо яйце. Вливаємо кефір та розчин дріжджів, коли на ньому утворюється пінка. Вимішуємо м'яке тісто, накриваємо і залишаємо на годину в теплому спокійному місці.
Для начинки дрібно нарізаємо цибулю, змішуємо його з фаршем. Солимо, перчимо. З тіста ліпимо кульки, які розгортаємо в тонкі коржі (товщина 15-2мм). У середину кладемо ложку фаршу і защепляем над нею по колу краї так, щоб по центру залишилося отвір. У сковороду наливаємо олії в палець, а коли воно розігріється, обсмажуємо біляші з обох сторін.
Швидкі біляші з м'ясом на кефірі - рецепт
Відмінна ідея для сніданку і прекрасна альтернатива традиційним млинців з начинкою.
Інгредієнти: яйце - 1 шт.; цукор - 1 ч. ложка; сіль - 05 ч. ложки; масло рослинне - 15 ст. ложки; кефір - 1 склянка; борошно - 1 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка; фарш курячий - 200 г; цибуля - 2 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Яйце розтираємо з сіллю і цукром. Додаємо рослинне масло і кефір. Всипаємо просіяне борошно і розпушувач. Вимішуємо тісто як на оладки. Фарш, тим більше покупної, перекручуємо ще раз з цибулею. Солимо, перчимо.
На розігріту сковороду ложкою викладаємо млинці з тіста, потім шар фаршу, а зверху заливаємо ще ложкою тесту. Обсмажуємо біляші з двох боків до золотистої скоринки.
Біляші на кефірі без дріжджів
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 3 ст.; кефір - 1 склянка; яйця - 2 шт.; сода - 1 ч. ложка; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ст. ложки; масло рослинне - 2 ст. ложки. Для фаршу:
яловичина - 200 г; свинина - 100 г; цибуля - 3 шт.; молоко - 3 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування М'ясо перекручуємо на фарш разом з цибулею. Солимо, перчимо. Вливаємо трохи молока, це додасть беляшам соковитості. Добре вимішуємо фарш, він повинен вийти однорідним, але не дуже рідким.
Замішуємо саме смачне тісто для біляшів. До речі, воно відмінно підійде для всіляких пиріжків, курников і навіть піци. У кефір додаємо соду, перемішуємо і даємо постояти хвилин 5. Яйця збиваємо з цукром і вводимо до кефіру. Солимо, вливаємо олію. Порціями, помішуючи, всипаємо просіяне борошно. Готове тісто не повинно липнути до рук. Накриваємо його рушником і залишаємо на півгодини «доходити». Після відрізаємо шматок тіста, катаємо «ковбаску» і ріжемо її на порції. Кожну розкачуємо в круглий коржик.
В центр викладаємо ложку фаршу і починаємо защеплять по колу кінці коржі так, щоб зверху залишилось отвір, тоді м'ясо швидше просмажиться.
У глибоку сковороду наливаємо побільше олії, розігріваємо і викладаємо біляші «віконцями» вниз. Коли підрум'яняться, перевертаємо і смажимо з іншого боку до золотистого кольору. А ті, хто не дуже любить жирне і смажене, можуть запекти біляші в духовці. Це займе всього 20 хвилин.
І останнє. Є біляші, як і вак біляші краще гарячими, так, щоб сік розтікався по мордашкам улюблених чад і бурчало від задоволення голодного чоловіка, а бризки летіли на свіжовимиту підлогу. Не сваріть їх, адже це справжнє визнання ваших кулінарних талантів.