Житній хліб - дуже корисний і незамінний продукт в нашому раціоні. Він допомагає знизити вміст холестерину в організмі, а наявність мінеральних компонентів зміцнює м'язи і покращує роботу мозку. Одним з найбільш відомих і поширених видів хліба є «Бородинський», який продається в будь-якому магазині у вигляді круглої форми або цеглинки. Як спекти «Бородинський» хліб в домашніх умовах? Звичайно, для цього можна скористатися кухонних помічницею і зробити «Бородинський» хліб в хлібопічці . Однак цей девайс є не у всіх, тому сьогодні ми розповімо, як зробити цю страву з допомогою своїх ручок, духовки або мультиварки.
«Бородинський» хліб в мультиварці
Інгредієнти: вода - 135 мл; рослинне масло - 1 ч. ложка; сіль - 05 ч. ложки; цукор - 2 ст. ложки; мед або патока - 1 ст. ложка; житнє борошно - 325 г; пшеничне борошно - 75 г; клейковина - 1 ст. ложка; сухі дріжджі - 1 ч. ложка; суха закваска - 15 ч. ложки; солод - 3 ст. ложки; коріандр мелений - 1 ч. ложка; окріп - 1 ст. Приготування Як приготувати «Бородинський» хліб? Отже, спочатку потрібно насамперед приготувати закваску. Для цього висипаємо в приготовлену глибоку миску просіяне пшеничне борошно, кладемо солод і додаємо за смаком трохи перемеленого коріандру. Все ретельно перемішуємо і заливаємо одним склянкою крутого окропу. Далі накриваємо миску чистим рушником або серветкою і залишаємо приблизно на дві години в теплому місці для зацукровування. Цей процес піде краще, якщо ви поставите в миску теплу духовку або в іншу більш глибоку ємність з гарячою водою. Потім приготовлену заварку трохи охолоджуємо, для того, щоб в ній не загинули дріжджі і відставляємо поки в сторону. Після цього додаємо до неї поступово всі інші інгредієнти в наступному порядку: спочатку кип'ячену воду, рослинне масло, сіль, цукровий пісок, трохи патоки, житнього борошна пшеничного борошна (краще другого сорту), клейковину, суху закваску і сухі дріжджі. Далі все перемішуємо і замішуємо однорідне житнє тісто.
Потім акуратно розрівнюємо його мокрими руками і посипаємо зверху цілими зернами коріандру. Залишаємо готову масу на 3 години в теплому місці заграти і піднятися.
Після цього формуємо буханець і викладаємо її в чашу мультиварки, змащену маслом. Випікаємо «Бородинський» хліб на заквасці в режимі «Випічка» протягом 60 хвилин при температурі. Після закінчення часу у вас вийде апетитний і дивовижний хліб, який своїм смаком і ароматом збере всіх домочадців за одним столом.
«Бородинський» хліб в духовці - рецепт
житнє борошно - 35 ст.; цукровий пісок - 3 ст. ложки; сухі дріжджі - 25 ч. ложки; пшеничне борошно - 2 ст.; сіль - 2 ч. ложки; рослинне масло - 1 ст. ложка; какао - 1 ст. ложка; мелений коріандр - 1 ст. ложка; вода. Приготування Спочатку робимо з вами закваску. Для цього беремо 15 склянки житнього борошна і змішати з водою до отримання консистенції, що нагадує рідку сметану. Слідом додаємо пів чайної ложки сухих дріжджів і трохи цукру. Все добре перемішуємо і ставимо на кілька днів у тепле місце для бродіння.
Для приготування тіста для хліба, решту житнє борошно і заздалегідь просіяне пшеничне борошно змішуємо, вливаємо трохи кип'яченої води, додаємо дрібку солі, цукор, що залишився,
1 столову ложку приготованої закваски, рослинне масло, какао, сухі дріжджі і мелений коріандр. Все ретельно збиваємо за допомогою міксера, до отримання однорідного і крутого тіста.
Приготовлену масу перекладаємо в змащену маслом форму і вирівнюємо мокрою рукою. Накриваємо рушником і ставимо на 15 години в тепле, щоб тісто добре піднялося. Після цього відправляємо форму в розігріту духовку і випікаємо «Бородинський» хліб при 180 градусах протягом 30 хвилин.
Подавати такий хлібець можна до супу, борщику, салатів. А ще він відмінно підійде для втілення в життя рецепту бутерброди зі шпротами .