Пироги, начинені рибою, здавна вважалися на Русі святковим блюдом. Оскільки риба була символом відродження життя, без рибников не обходилася жодна весілля. Наречений і наречена брали пироги з собою до церкви, а після вінчання пригощали ними один одного. Втім, особливий привід, щоб зайнятися приготуванням рибника за нашими рецептами, зовсім не обов'язковий.
Пиріг рибник з зубаткой - рецепт
Рибу вибираємо будь-яку, краще морську - тіляпія, пікшу або навіть рибний мікс різних сортів. За цим рецептом можна готувати і рибник з палтусом.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 1 ст.; масло вершкове - 80 г; масло рослинне - 1 ст. ложка; борошно - 3 ст.; дріжджі пресовані - 25 г; яйце - 1 шт.; цукор - 1/2 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки. Для начинки:
філе зубатки - 600 г; цибуля - 2 шт.; масло рослинне - 1ст. ложка; масло вершкове - 50 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Рецепт тіста для рибника простий. Готуємо звичайне безопарне дріжджове тісто, для цього в теплому молоці розвести цукор і дріжджі, чекаємо, поки вони не почнуть пузиритися - це займе не більше 10 хвилин. Поступово вводимо в суміш просіяне з сіллю борошно, додаємо розтоплене масло і замішуємо м'яке тісто. Накриваємо і даємо піднятися в теплому місці.
Рибне філе нарізаємо невеликими шматочками, змішати з дрібно покришеною цибулею, солимо, перчимо, додаємо дрібку цукру і рослинне масло. Добре перемішуємо начинку і залишаємо трохи промаринуватися.
Коли тісто підійде, ще раз його вимішуємо і розділяємо на дві частини у співвідношенні приблизно 2:1. Розкачуємо спочатку більшу частину, вистилаємо нею в форму так, щоб краї трохи звисали, викладаємо начинку, додаючи маленькі шматочки вершкового масла. Закриваємо основу другим пластом тесту, ретельно защипуємо краю. Щоб пиріг не здувся, проколює його поверхню виделкою в декількох місцях. Випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці близько години. За 5 хвилин до готовності, пиріг виймаємо і змащуємо збитим яйцем, для утворення блискучої скоринки. Готовий рибник закутуємо в рушник. Чим повільніше він буде остигати, тим довше не стане черствіти. Різати його краще холодним.
Як приготувати поморський рибник?
Інгредієнти: тісто дріжджове - 700 г; форель - 2 шт.; жовток яєчний - 1 шт.; лимон - 1/2 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Рибу чистимо, потрошимо, видаляємо плавники, злегка обрізаємо хвіст. Добре промиваємо і витираємо паперовим рушником. Солимо, перчимо зовні і всередині. У черевце можна покласти пряні трави і збризнути лимонним соком.
Як спекти рибник по-поморскі? Тісто ділимо на дві частини, кожну розкачуємо в овал товщиною 5 мм, по центру викладаємо
рибу цілком. Робимо поперечні симетричні розрізи в тісті, трохи не доходячи до риби - товщина смужок 1 див. Тісто навколо форелі змащуємо жовтком, збитим з водою. Заплітаємо краї тіста кіскою, притискаючи кінці з боків. Зайве навколо голови обрізаємо, а тесту у риб'ячого хвоста надаємо відповідну форму. Обмазуємо рибник жовтком і даємо йому трохи піднятися, хвилин 15. Після відправляємо на півгодини в духовку, розігріту до 220 градусів. Подається такий рибник з відкритою верхньою частиною - мотанку по всьому периметру зрізаємо ножем.
Любителям рибки також рекомендуємо випробувати рецепти розтягаїв і заливного пирога з рибою .