Одне з найпопулярніших страв традиційної російської кухні - кулеб'яка - представляє собою закритий пиріг з начинкою, зразок листкового пирога або осетинського пирога . Тісто для кулеб'яки може бути дріжджове, прісне або листкове. Можна використовувати і готове тісто, куплене в магазині, для приготування цього чудового пирога. В якості начинки для кулеб'яки використовують різні продукти і їх поєднання: капусту, протушенную з цибулею або з'єднану з вареними яйцями, рибу різних видів, різні сорти м'яса, також готують солодку кулеб'яку з фруктами або варенням. Самий знаменитий рецепт цієї страви був придуманий в XIX столітті кухарем купецького зібрання в Москві. Так звана «московська кулеб'яка» листкова включала 12 видів начинки, викладеної шарами, тобто була двенадцатислойной. Щоб начинки не змішувалися, їх прокладали прісними млинцями, спеченими заздалегідь. В даний час популярністю користується кулеб'яка, рецепт якої не так складний - з одним або двома видами начинки.
Дріжджове тісто для кулеб'яки Готується тісто заздалегідь - воно має кілька раз підійти.
Інгредієнти: борошно пшеничне в/с - 4 склянки; дріжджі - 50 г; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 щіпка; вода - 500 мл; рослинна олія - 4 ст. ложки. Приготування Рецепт тіста для кулеб'яки простий. Просіваємо борошно в миску, додаємо сіль і перемішуємо. В окремому посуді розводимо дріжджі теплою водою (40 градусів), додаємо цукор. Коли опара підніметься, вливаємо його в борошно і замішуємо м'яке тісто. В кінці процесу змащуємо руки рослинним маслом, щоб тісто стало більш еластичним. Накриваємо миску і залишаємо в теплому місці приблизно на 30-40 хвилин, потім обминаємо і даємо ще раз підійти.
Кулеб'яка з капустою Це найпростіший і найбільш популярний варіант приготування кулеб'яки.
Інгредієнти: дріжджове тісто - 1 кг; зелена цибуля - 1 пучок; куряче яйце - 4 шт.; білокачанна капуста - 1/2 качана; рослинна олія - 50 мл; сіль - за смаком; чорний перець - 1/4 ч. ложки. Приготування Змастимо деко олією. Інше масло розігріємо в сковороді або товстостінній каструлі. Нашинкуем капусту і будемо її гасити до тих пір, поки вона не стане м'якою. Остудимо. Відваримо 3 яйця, очистимо від шкаралупи і дрібно наріжемо. Зелену цибулю подрібнити і змішаємо з капустою і яйцями. Тісто розділимо на 2 нерівні частини. Меншу частину розкотимо в овальний або прямокутний корж і перекладемо корж на деко. На тісто викладемо начинку гіркою. Розкотимо другу частину тіста, накриємо начинку коржем і з'єднаємо краю. Можна прикрасити кулеб'яку кісками з тіста. Залишимо на 20 хвилин, потім змастимо поверхню жовтком і будемо випікати 40 хвилин при температурі 180 градусів С.
Як приготувати кулеб'яку з кількома начинками? Рецепт приготування багатошарової кулеб'яки не дуже складний, але вимагає часу і певної вправності.
Інгредієнти: тісто дріжджове - 1 кг; мука в/с - 1 склянка; яйце куряче - 2 шт.; молоко -50 мл; рослинне масло - 70 мл; печериці - 300 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; фарш свинно-яловичий - 250 г; рис - 1/2 склянки; сіль - за смаком; чорний перець - 1/2 ч. ложки. Приготування Відокремимо один жовток, білок і ціле яйце взобьем з молоком. Додамо борошно і добре перемішати. З отриманого тесту приготуємо млинці, остудимо їх. Лук наріжемо дрібними кубиками і обсмажимо на половині олії до красивого золотистого відтінку. Гриби нашинкуем тонкими пластинками і протушкуйте на маслі до готовності. Рис відваримо. З'єднаємо фарш з половиною цибулі. Окремо змішуємо гриби, рис і залишився лук.
Тісто розділимо на дві частини і меншу розкотимо в пласт товщиною близько 5 мм Перенесемо корж на деко, змащене рослинним маслом. Викладемо грибну начинку, щільно закриємо її млинцями, на млинці акуратно помістимо фарш. Розкотимо тісто, накриємо кулеб'яку. Змащуємо жовтком і випікаємо при 190° півгодини, потім знижуємо температуру на 10° і печемо ще 10 хвилин.
Кулеб'яка з листкового тіста готується також, головне - правильно розкачати тісто - в одну сторону.
Подають цей ситний пиріг і як окрему страву, і замість хліба до перших страв, і в якості закуски.