Жоден покупної магазинний хліб не зможе зрівнятися зі смаком і ароматом справжнього сільського хліба, тільки що випеченого і вийнятого з печі. При цьому домашній хліб, на відміну від покупного, не буде так сильно черствіти і навіть на наступний день все одно залишиться смачним, хрустким і м'яким. Давайте дізнаємося з вами, як приготувати хліб на кефірі в домашніх умовах і здивувати ваших домочадців ароматною і свіжою випічкою.
Домашній хліб на кефірі
Інгредієнти: пшеничне борошно - 4 ст.; кефір - 1 склянка; сухі дріжджі - 1 ч. ложка; маргарин - 70 г; цукровий пісок - 2 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; кип'ячена вода - 150 мл; сода - щіпка. Приготування Як спекти хліб на кефірі в духовці? У каструльку наливаємо трохи теплої води, кладемо цукор, сухі дріжджі, перемішуємо і залишаємо хвилин на 20 в теплому місці. А цим часом, ми з вами просіваємо на стіл гіркою пшеничне борошно, додаємо в неї цукор, сіль і вливаємо трохи соди. Маргарин злегка розтоплюємо і перемішуємо з кефіром. Тепер акуратно вливаємо в борошно дріжджі, кефір з маргарином і замішуємо м'яке однорідне тісто. Готову масу перекладаємо в простору миску і, накривши рушником, залишаємо в теплому місці приблизно на 25 години. Як тільки тісто підійшло, ретельно обминаємо його і формуємо однакові за формою і розміром хлібні батони. Деко посипаємо кукурудзяного або пшеничного борошном і перекладаємо на нього сформовані буханця хліба. Випікаємо домашній хліб на кефірі в заздалегідь прогрітій до 220 градусів духовці протягом 40 хвилин до золотистої скоринки.
Хліб на кефірі без дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне - 1 ст.; борошно цільнозернові - 1 ст.; вівсяна крупа - 05 склянки; кефір - 15 ст.; рослинне масло - 2 ст. ложки; висівки, кунжут, насіння льону - 3 ст. ложки; мед - 1 ст. ложка; сіль, сода - 1 ч. ложка; пекарський порошок - 05 ч. ложки. Приготування Для приготування бездріжджового хліба на кефірі беремо висівки, насіння льону, кунжут і обсмажуємо все на сковороді без масла до золотистого кольору і приємного запаху. У глибокій мисці змішуємо борошно двох видів, вівсяну крупу, кладемо пекарський порошок і перемішуємо. Тепер в суху масу вливаємо олію, мед і кефір. Швидко все розмішуємо, щоб не утворилося грудочок. Готове тісто перелити у форму для хлібопічки і випікаємо хліб на кефірі протягом 45 хвилин, виставивши режим «Випічка» або «Кекс».
Приємного вам апетиту!