Тісто на пиріжки смажені на кефірі робиться дуже швидко. Правда, в деяких випадках йому необхідно постояти в прохолодному місці, але при браку часу можна обійтися без цього.
Масло для приготування пиріжків краще брати рослинне без запаху і бажано кожного разу свіже, так як після обсмажування в маслі залишаються частинки продуктів і борошна. При наступній готуванні, ці частинки будуть обгорати, і прилипати до нових продуктів. Внаслідок чого нова страва буде мати прогірклий смак і непривабливий вигляд.
Начинки для смажених пиріжків на кефірі можуть бути самими різними, все залежить від набору наявних продуктів і фантазії господині. Самі традиційні начинки - це картопля з обсмаженою цибулею, картопляне пюре з цибулею і грибами, тушкована капуста c томатами тушкована капуста з грибами, чисто грибна начинка. Також дуже смачно в якості наповнювача взяти м'ясний фарш, м'ясо з грибами, начинку з ліверу, пюре з картоплі з печінкою, рис з рубаним вареним яйцем і пір'ям зеленого лука, гостра часникова і солодка сирні начинки, яблука, густе повидло та інші.
Швидкі смажені пиріжки на кефірі
Інгредієнти: 1%-ний кефір - 0.5 л; пшеничне борошно - 2 склянки; сода - 1 чайна ложка без гірки; сіль - пів чайної ложки; цукор - 1 столова ложка; яйце - 1 шт.; рослинна олія; начинка з картопляного пюре, м'яса, капусти, сиру, грибів, фруктового повидла і т. д. Приготування Кефір змішати з содою і чекаємо, поки сода загаситься. Далі додаємо сіль, цукор, вбиваємо яйце, перемішуємо. Потроху висипаємо борошно, при цьому постійно перемішуємо. Має вийти тісто густіше, ніж для оладок. Даємо тісту настоятися близько години.
На дерев'яну дошку насипаємо трохи борошна, ложкою накладаємо тісто і обвалюємо його в розсипаної на столі борошні. Розминаємо в коржик. Посередині коржа кладемо трохи фаршу, з'єднуємо протилежні кінці тіста і защипуємо. Формуємо пиріжки.
У глибокій сковороді або в каструлі нагріваємо олію. Пиріжки акуратно кидаємо в розігріту олію і обсмажуємо з двох боків до золотистого кольору скоринки.
Якщо є бажання та вільний час можна приготувати смажені пиріжки на дріжджовому тісті.
Дріжджові пиріжки смажені на кефірі
Інгредієнти: борошно - 3 склянки; кефір - 1 склянка; дріжджі - 20 г; яйце - 1 шт.; будь густе повидло або джем - 1 склянка; сіль, цукор; начинка за власним вибором. Приготування Розводимо дріжджі в теплій воді. В окрему миску просіваємо борошно, висипаємо до неї сіль і цукор, вбиваємо яйце, ллємо кефір і розчинені дріжджі. Тісто замішуємо так, щоб не прилипло до рук. Ставимо в холод на 2 години. З тіста і начинки формуємо пиріжки. Обсмажуємо в розпеченому маслі до золотистого кольору скоринки.
До пиріжків з солоною начинки дуже добре за смаком підходить сметана або гострий гірчичний соус.
Ще один незвичайний рецепт пиріжків смажених на кефірі.
Пиріжки сирні із яблуками Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 3-35 склянки; сир - 200 г; кефір - 1 склянка; яйце - 1 шт.; сода - 1 чайна ложка; сіль - чверть чайної ложки; рослинне масло. Для начинки:
яблука - 5-6 шт.; цукор - чверть склянки; кориця - 1 чайна ложка без гірки. Приготування Просіваємо для насичення повітрям борошно. Змішуємо з кефіром, яйцем, сіллю, содою, перетертим сиром і готуємо не круте тісто.
Відставляємо на 30 хвилин.
Чистимо від шкірки і серцевини яблука, нарізаємо на дрібні шматочки або натираємо на крупній тертці і посипаємо цукром і корицею.
Формуємо пиріжки. Обсмажуємо в олії до скоринки коричневого кольору. Готові пиріжки складаємо в миску або кошик, накриваємо чистим рушником і даємо постояти 15 хвилин. Перед тим як ставимо на стіл, посипаємо цукровою пудрою.
Можна придумати і свої рецепти пиріжків. Пробуйте і смачні смажені пиріжки на кефірі стануть візитною карткою вашого кулінарного мистецтва.