Пекти пироги на Русі навчали дівчаток з самого дитинства. Адже пиріг - це обличчя господині. Рецепти століттями передавалися від одного покоління до іншого. А яке застілля без пирога?! Рум'яний, запашний з хрусткою скоринкою і соковитою начинкою пиріг завжди був окрасою та одним з головних страв на святковому столі.
Справа випікання пирогів нескладне, а для замішування тіста не потрібна особлива вправність. Варіанти начинок для пирогів вражають уяву. М'ясні, рибні, овочеві, сирні, сирні, горіхові, фруктові начинки підніме всім настрій, створять відчуття свята навіть у найважчі дні.
Для пирогів з бринзою найкраще підходить листкове тісто , але можна використовувати і дріжджове. Якщо ви хочете, щоб пироги зберігалися декілька днів, не вбивайте в тісто яйця, вони надають тісту жорсткість.
Як доповнення до бринзі використовують зелень, оливки, будь-які овочі, приправи.
Пиріг зі шпинатом і бринзою
Інгредієнти: листкове тісто - 300 г; варений рубаний шпинат - 450 г; бринза - 80 г; оливкова олія - 2 столові ложки; цибулина - 1 шт.; часник - 3 зубки; кінза рубана - 2 столові ложки; мелений мускатний горіх - половина чайної ложки; яйце - 1 шт.; вершкове масло - 3 столові ложки; чорний мелений перець, сіль. Приготування Нарізаємо дрібно цибулину і часник. Пасеруємо на слабкому вогні. До цибулі і часнику, додаємо шпинат, кінзу і прогріваємо протягом 10-15 хвилин. Відставляємо для охолодження. Далі з'єднуємо шпинат з дрібно нарізаною бринзою, яйцем і прянощами.
Листкове тісто розділяємо на дві частини: одну трохи менше, іншу більше. Обидві частини розгортаємо в пласти розміром як у форми для випічки. Форму змащуємо маслом, розкладаємо більшу частину тіста. На тісто викладаємо всю начинку, накриваємо другим пластом тіста і защипуємо краю. Змащуємо тісто вершковим маслом, робимо кілька проколів і випікаємо пиріг до рум'яної хрусткої скоринки. Ось і готово страва з бринзи !
Листковий пиріг із бринзою і помідорами
Розглянемо простий рецепт пирога з бринзою.
Інгредієнти: листкове тісто - 300 г; бринза - 200 г; помідор великий - 1 шт.; оливки без кісточок - 200 г; дрібно нарубана різна зелень - 2 склянки. Приготування Листкове тісто розкачуємо і перекладаємо на деко. Змащуємо дно майбутнього пирога сметаною. Розподіляємо рівномірним шаром зелень. Бринзу нарізаємо дрібними шматочками і теж розкладаємо на деко. Зверху посипаємо нарізаними кружечками оливками. Верхній шар робимо з тонко порізаних помідорів. Запікаємо, поки тісто не підрум'яниться і верхній шар з помідорів.