Вернуться назад Распечатать

Пиріг з бринзою

Пиріг з бринзою
Пекти пироги на Русі навчали дівчаток з самого дитинства. Адже пиріг - це обличчя господині. Рецепти століттями передавалися від одного покоління до іншого. А яке застілля без пирога?! Рум'яний, запашний з хрусткою скоринкою і соковитою начинкою пиріг завжди був окрасою та одним з головних страв на святковому столі.
Справа випікання пирогів нескладне, а для замішування тіста не потрібна особлива вправність. Варіанти начинок для пирогів вражають уяву. М'ясні, рибні, овочеві, сирні, сирні, горіхові, фруктові начинки підніме всім настрій, створять відчуття свята навіть у найважчі дні.
Для пирогів з бринзою найкраще підходить листкове тісто , але можна використовувати і дріжджове. Якщо ви хочете, щоб пироги зберігалися декілька днів, не вбивайте в тісто яйця, вони надають тісту жорсткість.
Як доповнення до бринзі використовують зелень, оливки, будь-які овочі, приправи.

Пиріг зі шпинатом і бринзою


Інгредієнти:

  • листкове тісто - 300 г;

  • варений рубаний шпинат - 450 г;

  • бринза - 80 г;

  • оливкова олія - 2 столові ложки;

  • цибулина - 1 шт.;

  • часник - 3 зубки;

  • кінза рубана - 2 столові ложки;

  • мелений мускатний горіх - половина чайної ложки;

  • яйце - 1 шт.;

  • вершкове масло - 3 столові ложки;

  • чорний мелений перець, сіль.


  • Приготування
    Нарізаємо дрібно цибулину і часник. Пасеруємо на слабкому вогні. До цибулі і часнику, додаємо шпинат, кінзу і прогріваємо протягом 10-15 хвилин. Відставляємо для охолодження. Далі з'єднуємо шпинат з дрібно нарізаною бринзою, яйцем і прянощами.
    Листкове тісто розділяємо на дві частини: одну трохи менше, іншу більше. Обидві частини розгортаємо в пласти розміром як у форми для випічки. Форму змащуємо маслом, розкладаємо більшу частину тіста. На тісто викладаємо всю начинку, накриваємо другим пластом тіста і защипуємо краю. Змащуємо тісто вершковим маслом, робимо кілька проколів і випікаємо пиріг до рум'яної хрусткої скоринки. Ось і готово страва з бринзи !

    Листковий пиріг із бринзою і помідорами


    Розглянемо простий рецепт пирога з бринзою.
    Інгредієнти:

  • листкове тісто - 300 г;

  • бринза - 200 г;

  • помідор великий - 1 шт.;

  • Пиріг з бринзою

  • оливки без кісточок - 200 г;

  • дрібно нарубана різна зелень - 2 склянки.


  • Приготування
    Листкове тісто розкачуємо і перекладаємо на деко. Змащуємо дно майбутнього пирога сметаною. Розподіляємо рівномірним шаром зелень. Бринзу нарізаємо дрібними шматочками і теж розкладаємо на деко. Зверху посипаємо нарізаними кружечками оливками. Верхній шар робимо з тонко порізаних помідорів. Запікаємо, поки тісто не підрум'яниться і верхній шар з помідорів.