Воістину майонез це універсальний продукт, що має широке застосування в кулінарії, і величезне спасибі тому, хто його придумав. Крім салатних заправок і інгредієнта для запіканок цей соус часто входить у рецептуру для приготування тіста.
Завдяки майонезу смажене або запечене тісто виходить більш пишним і м'яким, а також залишається свіжим протягом декількох днів. Хоча борошняні вироби на майонезі зазвичай довго не залежуються.
Крім того тісто на майонезі можна заготовити про запас: розділити на кілька порцій і відправити в заморозку. Коли будете щось готувати, розморозити необхідну кількість і смажити або випікати з якоюсь начинкою.
Тісто для піци на майонезі робиться не складніше, ніж будь-яке інше тісто, але на смак набагато краще, відмінно пропікається і має хрустку апетитну скоринку з приємним та легким сирним запахом.
Тісто на майонезі для піци
Інгредієнти: пшеничне борошно - 500 г; дріжджі - 30 г; рослинна олія - 30 г; гострий томатний соус або кетчуп - 70 г; цукор - 60 г; майонез - 100 г; куряче яйце - 2 шт.; питна вода - 1 склянка; сіль. Приготування Розводимо дріжджі в невеликій кількості гарячої води. Борошно змішуємо з цукром і сіллю, додаємо яйця, домашній майонез , рослинна олія, соус або кетчуп, розведені дріжджі і воду, що залишилася. Замішуємо густе тісто.
Майонез відмінно працює і в складі тесту для випічки різних видів пирогів і пиріжків, причому з будь-якою начинкою з м'яса, овочів, грибів, риби або солодких фруктів.
Тісто з майонезом для пирога
Інгредієнти: млинна борошно - 350 г; сметана - 250 г; майонез - 200 г; яйця - 3 шт.; рослинна олія - 1 столова ложка; сіль. Приготування Змішуємо сметану, майонез, яйця і рослинне масло. Додаємо сіль. Поступово підсипаємо просіяне борошно, замішуємо тісто. Начинку вибираємо за бажанням.
Тісто на майонезі для пиріжків робимо за аналогічним рецептом, що і для пирога. Борошно не обов'язково брати млинцеву. Хто не любить ароматичні добавки може використовувати для тесту звичайну пшеничне борошно вищого сорту.
Ще один рецепт тіста з додаванням майонезу. Це тісто, замішане на майонезі і сметані. Воно є одним з найшвидших, за часом приготування, видів тіста, а також має ніжну консистенцію і дуже привабливий вершковий смак. Отже, читаємо, беремо на замітку і пробуємо готувати.
Тісто на майонезі і сметані
Інгредієнти: борошно - 3 склянки; маргарин - 250 г; яйце - 1 шт.; сметана - 2 столові ложки; майонез - 2 столові ложки; цукор - 1 стакан. Приготування Розм'якшуємо маргарин, додаємо до нього яйце, сметану, майонез, цукор і, підсипаючи борошно, замішуємо тісто. Випікаємо в духовці з солоними начинками або з варенням, фруктами, ягодами.
З додаванням майонезу можна приготувати на швидку руку і солодке або солоне, наприклад, сирне печиво.
Тісто на майонезі для печива
Інгредієнти: борошно пшеничне - 2 склянки; майонез - 150 г; яйце - 1 шт.; ізюм - 100 г; розпушувач для тіста - 1 чайна ложка; цукор - половина склянки. Приготування Борошно змішати з розпушувачем, додаємо цукор, яйце, ізюм, майонез і замішуємо тісто. Кількість борошна беремо таке, щоб вийшло в підсумку густе тісто. Поміщаємо його перед випічкою на одну годину в холодильник. Після випікання виходить розсипчасте, хрустке пісочне печиво, яке буквально тане в роті.
Щоб печиво вийшло ароматним, до тесту додаємо ванілін або цедру цитрусових фруктів. Непогано буде смакувати і печиво з запахом кориці або гвоздики.