Близько 90% росіян навіщо-то регулярно вживають в їжу готовий (тобто, з корисними добавками) майонез. Рівень споживання цього диво-соусу в Росії та деяких інших країнах СНД на душу населення вважається одним з найвищих у світі (російський ринок майонезу поступається лише ринку США). Добре б, їли майонез домашнього приготування, смачний і щодо корисний. Приготувати його, між іншим, зовсім не важко. А якщо вийде не такий густий, як готовий, ну додайте крохмалю. А без хімічних добавок вже точно можна обійтися. Втім, вибір за вами.
Винахідливі громадяни пострадянського простору придумали, як готувати з майонезом різні смаколики, наприклад, котлети або пироги.
Тісто з майонезом для пирога
Інгредієнти: яйце куряче - 4 шт.; майонез (щодо густий) - 250 г; борошно пшеничне високосортна - 15-2 склянки; харчова сода, погашена лимонним соком або оцтом - 1 щіпка. Приготування Віночком або вилкою взобьем яйця з майонезом до стану однорідності, а потім додамо харчову соду. Поступово підсипаємо і підмішуємо борошно, обов'язково просіяне. Готове тісто по консистенції має нагадувати досить густу сметану. Сіль додавати не потрібно: у майонезі її достатньо.
Пиріг з капустою з тіста на майонезі
Для приготування крім тесту, яке ми вже замісили (див. вище), ще знадобиться начинка.
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 маленький качан; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; перець та інші сухі мелені спеції - за вашим смаком; рослинна олія; сіль. Приготування Тонко нашатковану капусту заллємо окропом і залишаємо постояти хвилин на 5-10 нехай пропарится. Після закінчення цього часу відкинемо на друшляк.
У сковороді злегка обсмажимо дрібно нарізану цибулю, додати спецій, трохи остудимо і змішаємо з капустою. Тепер печемо пиріг. Розподіляємо по дну змащеній жиром вогнетривкої форми шар тіста, потім викладемо шар начинки і заллємо все другим шаром тесту. Випікаємо пиріг в розігрітій духовій
шафі протягом 35-40 хвилин. Готовність визначаємо за виглядом і запахом.
Можна спекти рибний пиріг з тестом на майонезі, для цього в якості начинки використовуємо рибний фарш з морської риби (хек, тріска, окунь, минтай, путасу, пікша). Якщо фарш сухуватий, можна додати в нього 1 куряче яйце. Випікаємо так само.
Пиріг з картоплею на майонезі - ще одна варіація, в якості начинки використовуємо картопляне пюре . Такі пироги робляться швидко і виходять смачними, а з начинкою можна експериментувати ще і ще.