Пироги з капустою і рибою з дріжджового тіста - традиційна випічка в кулінарних традиціях різних народів. Такі пироги особливо гарні для холодного часу року, причому капусту можна використовувати як свіжу білокачанну, так і квашену (зрозуміло, в цьому варіанті її слід спочатку гарненько промити).
Пироги з капустою і рибою можна робити з тіста різних типів, наприклад, з листкового (з неї добре робити пиріжки невеликого розміру) або з тесту на кефірі. Тісто можна купити в супермаркетах, будинкових кухнях чи підприємствах громадського харчування або зробити самостійно (що, зрозуміло, краще, так ви будете точно впевнені в продуктах, які використовували для його приготування).
Рецепт відкритого пирога з капустою, рисом і рибою
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - близько 2 склянок; молоко - близько 250 мл; цукор - 1 ст. ложка; дріжджі - 2 ч. ложки; масло вершкове натуральне - близько 100 г; яйце куряче - 1 -2 шт.; сіль - 1 щіпка; капуста білокачанна - 200 г; філе рибне (наприклад, хек або тріска) - близько 200 г; рис відварний - близько 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; жовток яєчний - 1 шт.; зелень різна свіжа; лимон - 1 шт. Приготування Очищений цибулю і нашатковану капусту тушкуємо в казані до готовності. Відварюємо промитий рис, не перемішуючи, і зливаємо зайву рідину. Можна промити кип'яченою водою, якщо рис не вийшов розсипчастим.
Рибне філе розморожуємо в друшляку і паралельно готуємо тісто. Змішаємо трохи підігріте молоко з 2-ма столовими ложками борошна і цукром. Додамо дріжджі і розм'якшене масло. Перемішати і поставимо в тепло на 30 хвилин. Після закінчення цього часу додаємо потроху до опарі яйця і просіяне борошно. Замішуємо і ретельно вимішуємо тісто руками, після чого поміщаємо в тепло на 30-40 хвилин. Обминаємо і промешиваем. Повторюємо цикл двічі.
Рибне філе нарізаємо невеликими довгастими шматочками (смужками). Трохи підсолюємо, скроплюємо соком лимона і приправляємо сухими спеціями. Через деякий час сік зливаємо.
Тісто ділимо на дві нерівні частини. З більшого кома розкачуємо круглу коржик середньої товщини. Викладаємо її на деко, змащене маслом (можна простелити його промасленим пекарської папером). З частини поменше розкачуємо «ковбаски», з яких робимо бортик і смужки для «решітки». Викладаємо на тісто спочатку рис, змішаний з капустою, а зверху - шматочки риби і зелень. Виконуємо «ґрати». Тепер відкритий пиріг з капустою , рисом і рибою поміщаємо в духовку, розігріту до температури 180-200 градусів С. Випікаємо пиріг протягом близько 25-30 хвилин. Готовий пиріг змащуємо яєчним жовтком.
Пиріг можна подати як теплим, так і холодним.
Швидкий пиріг з капустою і рибою на кефірі
Інгредієнти: яйце куряче - 2 шт.; кефір середньої жирності - близько 400 мл; борошно пшеничне високосортна - близько 3-х склянок; сіль - 1 щіпка; сода харчова - 1 щіпка; цибуля ріпчаста - 1 шт.; капуста квашена - 300 г; рибне філе (або консервована риба) - близько 300 м; зелень різна свіжа; перець чорний мелений. Приготування Змішаємо яйця з кефіром, сіллю, содою і злегка взобьем. Потроху подбавляя просіяне борошно, замісимо тісто густиною приблизно як на оладки.
Для начинки промиємо капусту і відкинемо на друшляк, цибулю наріжемо чверть кільцями, а рибу - дрібними довгастими шматочками (якщо консервована, то розімніть). Всі перемішаємо.
Вогнетривку вогнетривку форму змажемо маслом. Половину тіста викладемо (точніше виллємо) у форму, потім - шар начинки. Злегка поперчити, посиплемо подрібненою зеленню, потім - верхній шар тіста (трохи тонше, ніж шар підкладки).
Випікаємо пиріг в духовій шафі протягом близько 25-30 хвилин при середній температурі. Готовий пиріг змащуємо яєчним жовтком.