Рис, як складова начинки, часто зустрічається в пирогах. Найбільш популярний, це, мабуть, рибний пиріг з рисом . Також дуже непогано виходять пироги з куркою або з фаршем і рисом. В осінню ж пору немає нічого смачнішого, ніж солодкий пиріг з гарбузом і рисом .
Грецький пиріг з м'ясом і рисом
Інгредієнти: Для начинки:
баранина (м'якоть) - 1 кг; рис - 1 ст.; вода - 45 ст.; яйця - 4 шт.; сир «Пармезан» - 200 г; цибуля - 3 шт.; часник - 4 зубки; соус томатний - 1 ст.; олія оливкова - 05 ст.; селера (зелень) - 1 пучок; м'ята - 3 гілочки; петрушка - 1 пучок; кориця (мелена) - 05 ч. ложки; перець чорний (мелений) - 03 ч. ложки; сіль - 1 ч. ложка. Для тіста:
борошно - 35 ст.; яйце - 1 шт.; вода - 3 ст. ложки; олія оливкова - 4 ст. ложки; масло вершкове (для змащування) - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка. Приготування М'ясо нарізаємо невеликими шматочками, заливаємо теплою водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і додаємо оливкову олію, томатну пасту, дрібно накрошенние цибулю і часник. Солимо, перчимо. Накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні близько години. В кінці додаємо рубану зелень.
А поки гаситься м'ясо, займемося тестом. З'єднуємо борошно з сіллю і 3-ма ст. ложками оливкової олії, вбиваємо яйце і, поступово підливаючи теплу воду, замішуємо круте тісто. Скачуємо його в кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо на годину в холодильник.
Знімаємо баранину з вогню і додаємо рис. Злегка збиваємо яйця, з'єднуємо їх з пармезаном і корицею і також вводимо в начинку. Добре все вимішуємо.
Дістаємо тісто з холодильника, ділимо його на дві частини і розкачуємо тонкими пластами. Деко спочатку змащуємо вершковим маслом, потім збризкуємо оливковою. Викладаємо один пласт тіста, зверху начинку і закриваємо залишилися пластом. Ретельно заліплюємо краю. Зверху пиріг змащуємо оливковою олією і проколюємо в декількох місцях виделкою. Відправляємо його запікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин.
У Греції такі пироги традиційно готують під час карнавалів і в свято Вознесіння Господнього.
Пироги з рисом, грибами і капустою
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 4 5 ст.; молоко - 1 ст.; дріжджі (сухі) - 11 г; маргарин - 200 г; яйця - 2 шт.; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 05 ч. ложки. Для начинки:
рис - 05 склянки; печериці (свіжі) - 300 г; капуста - 500 г; цибуля - 3 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування В теплому, температури тіла, молоці розпускаємо дріжджі, додаємо цукор. Перемішуємо і ставимо в спокійне місце. А коли дріжджі заграють-запузирятся, додаємо до них розтоплений, але не гарячий маргарин і вбиваємо одне яйце. Поступово вводимо просіяне з сіллю борошно і замішуємо некруте тісто. Накриваємо його вологим рушником і даємо відпочити в теплі, воно має в 2 рази збільшитися в об'ємі.
А поки займемося начинкою. Відварюємо рис до готовності в підсоленій воді, відкидаємо його на друшляк і даємо стекти. Нарізаємо цибулю півкільцями, обсмажуємо на рослинному маслі до рум'яного кольору. Додаємо тонко нашатковану капусту, а коли вона пустить сік, і нарізані пластинками гриби. Солимо, перчимо і тушкуємо, помішуючи, до готовності. З'єднайте овочі з рисом - начинка готова!
Ліпимо пиріжки, викладаємо на змащене олією деко, але не відразу відправляємо в духовку, а даємо хвилин 15 піднятися. Змащуємо їх злегка збитим яйцем і запікаємо 20-25 хвилин при температурі 180 градусів.